Schneider Electric: Νέο White Paper σχετικά με την Υγρή Ψύξη για τα Data Centers Τεχνητής Νοημοσύνης

Schneider Electric: Νέο White Paper σχετικά με την Υγρή Ψύξη για τα Data Centers Τεχνητής Νοημοσύνης
energia.gr
Τρι, 27 Αυγούστου 2024 - 14:40

Η Schneider Electric, ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, κυκλοφόρησε το White Paper 133 με τίτλο «Navigating Liquid Cooling Architectures for Data Centers with AI Workloads». Το έγγραφο παρέχει μια διεξοδική μελέτη των τεχνολογιών υγρής ψύξης και των εφαρμογών τους στα σύγχρονα data centers, ιδίως σε αυτά που διαχειρίζονται φόρτο τεχνητής νοημοσύνης υψηλής πυκνότητας.

  • Το White Paper 133 παρέχει ολοκληρωμένη καθοδήγηση για την επιλογή της βέλτιστης αρχιτεκτονικής της υγρής ψύξης για Ai servers, αντιμετωπίζοντας κοινές προκλήσεις και προσφέροντας λύσεις.
  • Επισημαίνει τα οφέλη της υγρής ψύξης, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης, της αυξημένης απόδοσης του server και των μειωμένων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες για έξι κοινές αρχιτεκτονικές απαγωγής θερμότητας και την καταλληλότητά τους για data center με διαφορετικού τύπου περιβάλλοντα.

 

Η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη (AI) αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, τα data centers που απαιτούνται για την ενεργοποίηση της τεχνολογίας της AI παράγουν σημαντική θερμότητα, ιδίως εκείνα που περιέχουν servers AI με επιταχυντές που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και φόρτο εργασίας εξαγωγής συμπερασμάτων. Αυτή η παραγωγή θερμότητας αυξάνει την ανάγκη χρήσης υγρής ψύξης για τη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης, της βιωσιμότητας και της αξιοπιστίας.

Το τελευταίο White Paper της Schneider Electric καθοδηγεί τους φορείς διαχείρισης των data center και τους ΙΤ managers στην τεχνολογία υγρόψυξης, προσφέροντας σαφείς απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία του συστήματος.

 

Κατανόηση των αρχιτεκτονικών της υγρής ψύξης

Στις 12 σελίδες του White Paper, οι συγγραφείς Paul Lin, Robert Bunger και Victor Avelar προσδιορίζουν δύο κύριες κατηγορίες υγρής ψύξης για διακομιστές AI: ψύξη απευθείας στο τσιπ και ψύξη εμβάπτισης. Περιγράφουν τα εξαρτήματα και τις λειτουργίες μιας μονάδας διανομής ψυκτικού υγρού (CDU), οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση της θερμοκρασίας, της ροής, της πίεσης και της ανταλλαγής θερμότητας εντός του συστήματος ψύξης.

«Ο φόρτος εργασίας AI παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις ψύξης, που η ψύξη αέρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Robert Bunger, Innovation Product Owner, CTO Office, Data Center Segment, της Schneider Electric. "Το White Paper μας στοχεύει στην απομυθοποίηση των αρχιτεκτονικών υγρής ψύξης, παρέχοντας στους φορείς εκμετάλλευσης των data centers τις γνώσεις για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά τον σχεδιασμό της εγκατάστασης υγρής ψύξης. Στόχος μας είναι να εξοπλίσουμε τους επαγγελματίες των data centers με πρακτικές γνώσεις για τη βελτιστοποίηση των συστημάτων ψύξης. Με την κατανόηση των συμβιβασμών και των πλεονεκτημάτων κάθε αρχιτεκτονικής, οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση και την αποδοτικότητα των data centers τους".

Το White Paper περιγράφει τρία βασικά στοιχεία των αρχιτεκτονικών υγρής ψύξης: 

  • Συλλογή θερμότητας εντός του διακομιστή: Χρήση ενός υγρού μέσου (π.χ. διηλεκτρικό λάδι, νερό) για την απορρόφηση θερμότητας από τα εξαρτήματα IT.
  • Τύπος CDU: Επιλογή του κατάλληλου CDU με βάση τις μεθόδους ανταλλαγής θερμότητας (υγρό-αέρας, υγρό-υγρό) και τους παράγοντες μορφής (τοποθέτηση σε rack, τοποθέτηση στο δάπεδο).
  • Μέθοδος απόρριψης θερμότητας: Καθορισμός του τρόπου αποτελεσματικής μεταφοράς της θερμότητας προς τους εξωτερικούς χώρους, είτε μέσω των υφιστάμενων συστημάτων των εγκαταστάσεων, είτε μέσω ειδικών διατάξεων.
     

 

Επιλογή της σωστής αρχιτεκτονικής

Το White Paper περιγράφει λεπτομερώς έξι κοινές αρχιτεκτονικές υγρής ψύξης, οι οποίες συνδυάζουν διαφορετικούς τύπους CDU και μεθόδους απόρριψης θερμότητας, και παρέχει καθοδήγηση για την επιλογή της καλύτερης επιλογής με βάση παράγοντες, όπως η υπάρχουσα υποδομή, το μέγεθος ανάπτυξης, η ταχύτητα και η ενεργειακή απόδοση.

Με την αυξανόμενη ζήτηση για επεξεργαστική ισχύ τεχνητής νοημοσύνης και την αντίστοιχη αύξηση των θερμικών φορτίων, η υγρή ψύξη γίνεται κρίσιμο στοιχείο του σχεδιασμού των data centers. Το White Paper ασχολείται, επίσης, με τις τάσεις του κλάδου, όπως η ανάγκη για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, η συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και η στροφή προς τη βιώσιμη λειτουργία.

«Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να οδηγεί στην ανάγκη για προηγμένες λύσεις ψύξης, το White Paper παρέχει μια πολύτιμη πηγή για την πλοήγηση σε αυτές τις αλλαγές», πρόσθεσε ο Bunger. «Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επιτύχουν τους στόχους τους για υψηλές επιδόσεις, βελτιώνοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία».

 

Προσφέροντας στον κλάδο σχέδια αναφοράς για τα data center τεχνητής νοημοσύνης

Το παρόν White Paper είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σχετικό υπό το πρίσμα της πρόσφατης συνεργασίας της Schneider Electric με την NVIDIA για τη βελτιστοποίηση της υποδομής των data center για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η συνεργασία αυτή εισήγαγε το πρώτο δημόσια διαθέσιμο σχέδιο αναφοράς data center τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιώντας τις προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της NVIDIA και την τεχνογνωσία της Schneider Electric στην υποδομή των data centers.

Αυτά τα σχέδια αναφοράς θέτουν νέα πρότυπα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας στους φορείς εκμετάλλευσης των data centers καινοτόμες λύσεις για την αποτελεσματική διαχείριση φορτίων εργασίας τεχνητής νοημοσύνης υψηλής πυκνότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να κατεβάσετε το White Paper, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Schneider Electric.