Η Κίνα θέλει να έχει συνομιλίες "σε βάθος" με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι πριν από συνάντησή του στο Πεκίνο με τον Τζέικ Σάλιβαν, στενό σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία γίνεται εν μέσω διμερών και περιφερειακών εντάσεων.

Η επίσκεψη του Τζέικ Σάλιβαν στην Κίνα είναι η πρώτη από το 2016 συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η επίσκεψη αυτή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, γίνεται μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και σε ένα τεταμένο πλαίσιο ανάμεσα στην Κίνα και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία.

Η Ιαπωνία, η οποία έχει υπογράψει συνθήκη ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέπτυξε χθες, Δευτέρα, καταδιωκτικά αεροσκάφη μετά την πρωτοφανή παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται από το Τόκιο "σοβαρή παραβίαση" της κυριαρχίας του.

Από την πλευρά τους, οι Φιλιππίνες, οι οποίες συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες με συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Κίνα είναι "αυτή που διαταράσσει περισσότερο" την ειρήνη στην περιοχή, έπειτα από μια σειρά αντιπαραθέσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα με κινεζικά πολεμικά πλοία.

"Όπως πάντα, ελπίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν θα είναι μόνο στρατηγική, αλλά και σε βάθος και εποικοδομητική", δήλωσε ο Ουάνγκ στον Σάλιβαν ενώπιον δημοσιογράφων πριν από τη συνάντησή τους στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι "ανυπομονεί" να αρχίσουν τις συνομιλίες.

"Θα θίξουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: αυτά πάνω στα οποία συμφωνούμε και αυτά (...) πάνω στα οποία υπάρχουν ακόμη διαφωνίες", σημείωσε ο Σάλιβαν.

Οι δύο αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί πέντε φορές τους τελευταίους 18 μήνες, εκ των οποίων μία φορά στην Ουάσινγκτον και άλλη μία κατά την σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου του 2023 ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν τεταμένες λόγω εμπορικών διενέξεων, της κινεζικής επέκτασης στη Νότια Σινική Θάλασσα και του ζητήματος της Ταϊβάν.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα περιληφθεί επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των δύο αξιωματούχων.