Υπό Ρωσική Aπειλή η Eνεργειακή Bιομηχανία της Νορβηγίας Σύμφωνα με 7 Υπηρεσίες Ασφαλείας

Υπό Ρωσική Aπειλή η Eνεργειακή Bιομηχανία της Νορβηγίας Σύμφωνα με 7 Υπηρεσίες Ασφαλείας
energia.gr
Τετ, 28 Αυγούστου 2024 - 08:57

Υπηρεσίες ασφαλείας από επτά ευρωπαϊκές χώρες ενημέρωσαν τη Δευτέρα (26 Αυγούστου) στελέχη και αξιωματούχους της νορβηγικής ενεργειακής βιομηχανίας για τον κίνδυνο ρωσικών απειλών σε κρίσιμες υποδομές, όπως αναφέρει το euractiv. Μεταξύ των εταιριών που ενημερώθηκα ήταν και η Equinor, ο μεγαλύτερος 

προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης. Στη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών όπου συμμετείχαν εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας από τη Νορβηγία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Ισλανδία, τονίσθηκε ο ρόλος της Νορβηγίας ως βασικού ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης.

«Βλέπουμε μια εξελισσόμενη ιστορία που δεν αφορά μόνο τη Γερμανία ή τους Νορβηγούς συναδέλφους, αλλά όλους μας», δήλωσε στο Reuters μετά τη συνάντηση ο Sinan Selen, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας.

«Πρόκειται για μια απειλή η οποία προέρχεται από ορισμένους ομολόγους μας, όπως η Ρωσία, και περιλαμβάνει όχι μόνο επιχειρήσεις κατασκοπείας αλλά και τον κίνδυνο δολιοφθοράς σε ορισμένους τομείς», πρόσθεσε, αρνούμενος να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τον Απρίλιο, δύο Γερμανο-Ρώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν στη Γερμανία ως ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων δολιοφθοράς, μεταξύ άλλων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, σε μια σοβαρή προσπάθεια, όπως την χαρακτήρισαν αξιωματούχοι, να υπονομεύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι βρισκόταν πίσω από τα σχέδια ως «παράλογους και γελοίους».

Οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης επισημάνει μια πιθανή απειλή ρωσικού σαμποτάζ.

«Όταν μιλάμε για σαμποτάζ σήμερα, μιλάμε για τη Ρωσία», δήλωσε στο Reuters η Beate Gangaas, επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας PST, η οποία διοργάνωσε τη συνάντηση στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου ONS.

Οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν νωρίτερα φέτος ότι η Ρωσία «μπορεί να το θεωρήσει συνετό» να προβεί σε φυσικές ή ψηφιακές πράξεις δολιοφθοράς εναντίον στόχων στη Νορβηγία, με πρωταρχικό στόχο τον πετρελαϊκό της τομέα.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Νορβηγία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική, έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το οποίο παραδίδεται μέσω ενός τεράστιου υποθαλάσσιου συστήματος αγωγών.

«Η Ρωσία βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαράθεση με τη Δύση και είναι ένα καθεστώς που είναι πρόθυμο να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο αντιναύαρχος Nils Andreas Stensoenes, επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, σε μια συνάντηση ανοικτών θυρών.

«Έτσι, παρόλο που δεν έχουμε δει συγκεκριμένα στοιχεία για σχέδια να γίνει κάτι στη Νορβηγία, πρέπει να φανούμε συνετοί και να αυξήσουμε το επίπεδο ασφαλείας», πρόσθεσε.