Πτώση των Τιμών της Ενέργειας σε Ελλάδα & ΝΑ Ευρώπη τον Μάρτιο -Πού Οφείλεται

Πτώση των Τιμών της Ενέργειας σε Ελλάδα & ΝΑ Ευρώπη τον Μάρτιο -Πού Οφείλεται
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 25 Απριλίου 2025 - 08:30

Τον προηγούμενο μήνα, Μάρτιο, οι μέσες μηνιαίες τιμές της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στον ηλεκτρισμό, στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης υποχώρησαν σημαντικά, χάρη στο συνδυασμό της κάθετης πτώσης της ζήτησης, στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από αιολικά και ηλιακά έργα, στη σοβαρή μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και 

των εκπομπών CO2. Όπως έγραψε χθες το energia.gr (εδώ), το τέλος της χειμερινής περιόδου έφερε την ανάκαμψη της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας με αποτέλεσμα την γενική υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών του ηλεκτρισμού που έφθασε, σε αρκετές περιπτώσεις και κάτω από το μισό, σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές του έτους. 

Σημειώσαμε, ακόμη ότι στην αρχή του περασμένου μήνα, η κατακόρυφη άνοδος της παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Γερμανία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα οι ενδοημερήσιες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας να υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν, για πρώτη φορά από το μέσον του περασμένου έτους! 

Η μόνη εξαίρεση ήταν η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, και τούτο εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικράτησαν σε πολλές περιοχές. Οι μηνιαίες τιμές στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης ξεπέρασαν τα 100 ευρώ/MWh, με –μόνιμη- εξαίρεση την Τουρκία. 

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία κατέγραψε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή στον ηλεκτρισμό, με 120,55 ευρώ/MWh, και ακολούθησε η Ουγγαρία, με 109,02 ευρώ/MWh. Στον αντίποδα βρέθηκαν Τουρκία και Σερβία που ήταν μακράν οι πιο φθηνές αγορές στην ευρύτερη περιοχή, τον Μάρτιο, με μέσες μηνιαίες τιμές 55,41 ευρώ/MWh και 101,54 ευρώ/MWh αντίστοιχα. 

Παράλληλα, η Σερβία και η Βουλγαρία κατέγραψαν τις υψηλότερες ποσοστιαίες μειώσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο, κατά -34,35% και -33,27% αντίστοιχα, για να ακολουθήσουν η Ρουμανία και η Ουγγαρία, με ποσοστιαίες μειώσεις σε εβδομαδιαία βάση, κατά -32,28% και -31,38% αντίστοιχα. 

Ακόμη, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με εξαίρεση την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς επικράτησαν υψηλότερες του φυσιολογικού, θερμοκρασίες για αυτή την περίοδο του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής, Copernicus, ο Μάρτιος του 2025 ήταν ο θερμότερος μήνας για την Ευρώπη! 

Εν τούτοις, ήταν επίσης και μια περίοδος έντονων καιρικών αντιθέσεων, αφού από τη μία σημειώθηκαν ακραίες βροχοπτώσεις, ενώ από την άλλη, αρκετές περιοχές βιώσαν τον ξηρότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί ποτέ τουλάχιστον τα τελευταία 47 χρόνια! 

Στην ανάλυση του ΙΕΝΕ ανά χώρα, η Βουλγαρία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά -15,42%, και ακολούθησε η Ρουμανία με μείωση -12,98%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία κινήθηκαν σε αντίθετη τροχιά, καταγράφοντας υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά +22,54% και +17,40% αντίστοιχα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε στις περισσότερες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία κατέγραψαν τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις παραγωγής από αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς, κατά +78,05% και +36,89% αντίστοιχα. 

Ακολούθησε η Κροατία με αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ κατά +36,73%. Στον αντίποδα βρέθηκαν η Ιταλία και η Σερβία που εμφάνισαν χαμηλότερη παραγωγή ανανεώσιμης ισχύος κατά -47,91% και -1,44% αντίστοιχα. Επίσης, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς αυξήθηκε στις περισσότερες από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, χάρη στις έντονες βροχοπτώσεις σε μεγάλα τμήματα της περιοχής. 

(Μηνιαίο μείγμα καυσίμου σε GWh, στην ηλεκτροπαραγωγή, Ελλάδα, Μάρτιος 2025. Πηγή: ΙΕΝΕ)

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τον περασμένο μήνα, Μάρτιο, οι μέσες μηνιαίες τιμές Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στον ηλεκτρισμό υποχώρησαν στα 105,91 ευρώ/MWh, ήτοι, μειωμένες σε ποσοστό -31,27% από τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά και +56,81% υψηλότερες σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024. Η μείωση των χονδρεμπορικών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, σε μηνιαία βάση θα πρέπει να αποδοθεί, κυρίως, στις χαμηλότερες τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου. 

Ακόμη, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο, με τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας που ανταλλάχθηκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας να υποχωρεί κατά -5,41% από τον Φεβρουάριο και να διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά -8,96% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, 2024. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα μερίδια καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, κυριάρχησε το φυσικό αέριο με 53,07% και ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 37,14%, ο λιγνίτης με 4,98%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 2,51% και το πετρέλαιο, με 2,29%. 

Επίσης, αυξήθηκε κατακόρυφα η παραγωγή από ΑΠΕ, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του έτους που διανύουμε για να φθάσει στο +8,96%, με την μέση παραγωγή να ανέρχεται σε 63 GWh την ημέρα, χάρη, κυρίως, στην αυξημένη συμβολή της ηλιακής παραγωγής. 

Επιπλέον, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5,4%, φθάνοντας τις 131,79 GWh, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Ακόμη, η παραγωγή λιγνίτη αυξήθηκε κατά +6,41%, ενώ η παραγωγή από φυσικό αέριο βρέθηκε στο συν 8,18%. 

Τέλος, για έκτο διαδοχικό μήνα, η Ελλάδα παρέμεινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, με τις καθαρές εξαγωγές να ανέρχονται σε 35,93 GWh, αν και μειωμένες κατά -91,1% από τον Φεβρουάριο. Ο μεγαλύτερος όγκος διασυνοριακού εμπορίου αφορά στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Βόρεια Μακεδονία, που ανήλθαν σε 76,27 GWh.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr