Για πρώτη φορά, οι πηγές μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτελούσαν πάνω από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγε ο κόσμος το 2023, με την υδροηλεκτρική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 14,7%, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να συνεισφέρουν το 13,9% - ένα νέο υψηλό ρεκόρ - και την πυρηνική ενέργεια να αποτελεί το υπόλοιπο.
Επιπλέον, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνεται ότι θα επαναλάβει παρόμοιο κατόρθωμα και το 2024, καθώς τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξασφάλισαν νέες επενδύσεις ύψους 313 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από δύο εκθέσεις που δημοσίευσε το BNEF, Power Transition Trends 2024, και το 2H 2024 Renewable Energy Investment Tracker, οι οποίες δείχνουν ότι η δυναμική προς την καθαρή ενέργεια έχει επίσης επιταχυνθεί.
Παρά τη μείωση κατά 4% λόγω του φθηνότερου εξοπλισμού, η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι ΗΠΑ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και είδαν τα εξαμηνιαία επίπεδα επενδύσεων να αυξάνονται κατά 63% μετά την ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.
Το Πακιστάν εκτοξεύτηκε στην πέμπτη μεγαλύτερη αγορά για νέες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, από τη δέκατη τέταρτη την ίδια περίοδο πέρυσι.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων που επισημαίνονται στο Power Transition Trends, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας έφτασε τα 8,9 τεραβάτ το 2023.
Μόνο η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον 1 τεραβάτ εγκατεστημένης ισχύος, ένα ιστορικό ορόσημο.
Ωστόσο, το επίτευγμα του αιολικού τομέα επισκιάζεται από την αλματώδη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, με καθαρή προσθήκη 428 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος το 2023, αυξημένη κατά 76% σε ετήσια βάση, ώστε ο συνολικός παγκόσμιος εγκατεστημένος ηλιακός στόλος να ανέλθει σε 1,6 τεραβάτ.
Η έρευνα του BNEF δείχνει ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν διαφορετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής το 2024.
Οι ηλιακές επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρέμειναν αυξημένες σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 221 δισ. δολάρια για περιουσιακά στοιχεία κοινής ωφέλειας και μικρής κλίμακας.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς φθηνότερες μονάδες σημαίνουν ότι η ίδια ποσότητα ισχύος απαιτεί λιγότερες επενδύσεις και καθώς οι συμφορήσεις του δικτύου αρχίζουν να εμφανίζονται σε ορισμένες αγορές.
Οι αιολικές επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2024 έφθασαν τα 90,7 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπου οι επενδύσεις καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τα ημερολόγια δημοπρασιών υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, ήταν ιδιαίτερα μειωμένη.
Εν τω μεταξύ, η χερσαία αιολική ενέργεια αντιμετωπίζει συχνές προκλήσεις γύρω από την αδειοδότηση και τη διασύνδεση με το δίκτυο.
Τα αιολικά έργα εξακολουθούν να προχωρούν, αλλά ο κλάδος έχει αγωνιστεί να επιτύχει την ίδια αλματώδη αλλαγή στην ανάπτυξη με την ηλιακή ενέργεια.
«Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να μειώνουν την εστίασή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δεν έχει κάνει καμιά ''κοιλιά'' στις παγκόσμιες επενδύσεις» δήλωσε η Meredith Annex, επικεφαλής συντάκτης του Renewable Energy Investment Tracker.
«Είναι σαφές ότι εάν υπάρχουν έργα έτοιμα και ικανά να προχωρήσουν, τα κεφάλαια θα έρθουν.
«Η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην απλούστευση της ανάπτυξης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο».