Η Korea Hydro & Nuclear Power Co. δηλώνει ότι λαμβάνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους αντιδραστήρες της από Ευρωπαίους και Ασιάτες αγοραστές, αφού κέρδισε σύμβαση ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση δύο μονάδων στην Τσεχική Δημοκρατία τον περασμένο μήνα. Η κρατική εταιρεία πλησιάζει σε συμφωνίες με πελάτες στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Σλοβενία

δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος Whang Jooho. Η εταιρεία έχει επίσης προσεγγιστεί από αγοραστές στη Νορβηγία και το Καζακστάν από τότε που ανακοινώθηκε η πώληση της Τσεχίας, είπε, προσθέτοντας ότι βρίσκεται εντός στόχου να επιτύχει τον στόχο της Σεούλ για εξαγωγή 10 αντιδραστήρων μέχρι το 2030.

Η συμφωνία με την Τσεχία, η πρώτη από κορεατική εταιρεία στην Ευρώπη, ανέδειξε το πλεονέκτημα της Σεούλ στον αγώνα δρόμου για την ικανοποίηση του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια από χώρες που προσπαθούν να αποανθρακώσουν τα δίκτυά τους. Η ανταγωνιστικότητα κόστους της Korea Hydro & Nuclear τη βοήθησε να κερδίσει την Electricite de France SA και την Westinghouse Electric Co. και η Νότια Κορέα θα επωφεληθεί επίσης από την απροθυμία πολλών δυτικών χωρών να αγοράσουν αντιδραστήρες από προμηθευτές χαμηλού κόστους όπως η Κίνα και η Ρωσία, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και το εμπόριο.

«Είναι μια σκληρή μάχη, αλλά είμαστε πολύ μπροστά από όλους τους άλλους στο παιχνίδι», δήλωσε ο Whang, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της Korea Hydro & Nuclear το 2022, επιφορτισμένος με την αιχμή του δόρατος της εξαγωγικής της ώθησης. «Η Κορέα είναι πράγματι σε καλή θέση χωρίς την Κίνα και τη Ρωσία στην εικόνα αυτή τη στιγμή, αλλά τελικά θα πρέπει να σκεφτούμε να τους ανταγωνιστούμε».

Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις. Η Westinghouse κατέθεσε αυτή την εβδομάδα προσφυγή στην τσεχική υπηρεσία καταπολέμησης του μονοπωλίου, ισχυριζόμενη ότι η Korea Hydro & Nuclear χρησιμοποιεί την τεχνολογία της και δεν έχει το δικαίωμα να την εξάγει. Αυτό ακολούθησε μια αγωγή του 2022 από την αμερικανική εταιρεία που επιδιώκει να αποτρέψει την «μη εξουσιοδοτημένη» κοινή χρήση της πνευματικής της ιδιοκτησίας.

Η Korea Hydro & Nuclear ενισχύει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επιδίωξης μακροπρόθεσμων συμφωνιών για την εξασφάλιση πυρηνικών καυσίμων και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διαμάχη με τη Westinghouse, δήλωσε ο Whang, ένας 68χρονος πρώην καθηγητής πυρηνικής μηχανικής.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι κίνδυνοι από τη δίκη με τη Westinghouse δεν θα γίνουν τεράστιο ζήτημα», δήλωσε. «Ελπίζουμε να επιλύσουμε τη διαμάχη πριν οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία με την Τσεχία».

 

Πριν από αυτή την πώληση, η εταιρεία είχε προμηθεύσει τέσσερα αντιδραστήρια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην πατρίδα της, στοχεύει στην παραγωγή υδρογόνου από πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2028, ενώ σχεδιάζει επίσης να ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα της μέχρι το 2031, δήλωσε ο Whang.

Η πολυπλοκότητα της πυρηνικής ενέργειας - συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου αρχικού κόστους, των καθυστερήσεων στην κατασκευή και των αυστηρών κανόνων ασφαλείας - καθιστά δύσκολη την παράδοση έργων σε όλο τον κόσμο, είπε, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Κορέας είναι η ικανότητά της να παρέχει ολοκληρωμένα πακέτα εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού.

«Έχουμε ένα πολύ διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο - μπορούμε να παραδώσουμε αντιδραστήρες σε όλα τα μεγέθη, από μεγάλους έως μικρούς, και μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση παλαιότερων αντιδραστήρων για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους», δήλωσε ο Whang. «Η συμφωνία με την Τσεχία περιλάμβανε επίσης μια πρόταση για την κατασκευή ενός εργοστασίου υδρογόνου που θα τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια».