Η Ρωσία θέλει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να λάβει «πιο αντικειμενική και πιο σαφή» θέση όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της περιφέρειας Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, στην οποία εξαπέλυσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα διασυνοριακή επίθεση οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι επισκέφθηκε χθες, Τρίτη, τον πυρηνικό σταθμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος εκεί. Ο επικεφαλής του οργανισμού δήλωσε ότι επιθεώρησε ζημιά από πλήγμα μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone), για το οποίο η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο ο Γκρόσι να πει ποιος ευθύνεται.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι η Μόσχα θέλει ο ΔΟΑΕ να εκφραστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα θέματα πυρηνικής ασφαλείας, μολονότι η Ρωσίδα αξιωματούχος αρνήθηκε ότι αξιώνει από τον οργανισμό να υιοθετήσει φιλορωσική γραμμή.

«Βλέπουμε και τις αξιολογήσεις και το έργο αυτής της δομής (του ΔΟΑΕ), αλλά κάθε φορά θέλουμε μια πιο αντικειμενική και πιο σαφή έκφραση της θέσης αυτής της δομής», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Όχι υπέρ της χώρας μας, όχι υπέρ της επιβεβαίωσης της θέσης της Μόσχας, αλλά υπέρ των γεγονότων με έναν μοναδικό σκοπό: την εγγύηση της ασφάλειας και την πρόληψη της εξέλιξης ενός σεναρίου σε μια καταστροφική πορεία, στην οποία ωθεί όλους το καθεστώς του Κιέβου», σημείωσε.

Η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει στις ρωσικές κατηγορίες ότι επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια του Κουρσκ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο σημείο από το οποίο οι δυνάμεις της εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά επιδρομή στην ρωσική αυτή περιοχή στις 6 Αυγούστου. Η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις και μάχες μαίνονται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Γκρόσι σημείωσε κατά την επίσκεψή του ότι ο σταθμός, σοβιετικής κατασκευής, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος διότι -σε αντίθεση τους περισσότερους σύγχρονους πυρηνικούς σταθμούς-δεν διαθέτει προστατευτικό θόλο που θα προσέφερε προστασία στην περίπτωση πλήγματος από drones, πυραύλους ή πυροβολικό.

Όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε να καταδικάσει τη ζημιά από drone ως «πυρηνική πρόκληση» από την Ουκρανία, ο Γκρόσι απάντησε: «Επαναλαμβάνω, το να δείχνω με το δάκτυλο είναι κάτι που εγώ ως γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ οφείλω να κάνω με εξαιρετική προσοχή. Ωστόσο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί αυτό που είδαμε εδώ από την πρόσφατη στρατιωτική δραστηριότητα που είδαμε».

Ο ΔΟΑΕ έχει ζητήσει και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο αυτόν που διαρκεί 30 μήνες να απέχουν από συγκρούσεις γύρω από πυρηνικούς σταθμούς προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό συμβάν.