Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας αυξήθηκαν πέρυσι με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη ενεργειακή βιομηχανία, αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ συνολικά, χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η απασχόληση στον τομέα της καθαρής ενέργειας αυξήθηκε κατά 142.000 άτομα από το 2022 ή κατά 4,2%, σε σύγκριση με την αύξηση των θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας κατά 2%. Οι θέσεις εργασίας αυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας στην ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ, ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας σε νέα έκθεσή του.

Οι τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων και των ΑΠΕ, καθώς και η μεταφορά, η διανομή, και η αποθήκευση, παρουσίασαν «σημαντική» ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια - οι οποίοι αντιμετώπισαν προκλήσεις καθώς τα υψηλά επιτόκια επιβάρυναν τη χρηματοδότηση - είδαν τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 5,3% και 4,5% αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση για την ενέργεια και την απασχόληση στις ΗΠΑ παρακολούθησε τις θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών που σχετίζονται με την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Εντόπισε 28.000 θέσεις εργασίας αφιερωμένες στην κατασκευή εργοστασίων ηλιακής ενέργειας και μπαταριών, λιμένων υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, και αποθηκών για προϊόντα καθαρής ενέργειας.

Το Πλαίσιο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) του 2022 συνέβαλε στη ραγδαία ανάπτυξη των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών σε όλες τις ΗΠΑ, προκάλεσε σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, και έδωσε κίνητρα για άλλες προσεγγίσεις για τη μείωση των εκπομπών, όπως η δέσμευση του άνθρακα και η ενεργειακή απόδοση των σπιτιών.

Οι πολιτείες που θεωρούνται ως παραδοσιακά προπύργια των Ρεπουμπλικανών κατέχουν τη "μερίδα του λέοντος" από αυτές τις νέες θέσεις εργασίας, με το Αϊντάχο να κατέχει την πρώτη θέση στην απασχόληση στην καθαρή ενέργεια το 2023 με ρυθμό αύξησης 7,7%, ακολουθούμενο από το Τέξας (6%), και το Νέο Μεξικό (5,9%).