Παλάου: Αναστέλλει τις Σημαίες Τριών Υγραεριοφόρων ως Μέλη του Ρωσικού Σκιώδους Στόλου

Παλάου: Αναστέλλει τις Σημαίες Τριών Υγραεριοφόρων ως Μέλη του Ρωσικού Σκιώδους Στόλου
energia.gr
Τετ, 28 Αυγούστου 2024 - 17:20

Η Δημοκρατία του Παλάου, ένα νησιωτικό κράτος στον δυτικό Ειρηνικό, ανέστειλε προσωρινά την εγγραφή τριών πλοίων μεταφοράς LNG στα οποία επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω διασυνδέσεων με ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου.

Οι αρχές του νησιού, που βρίσκεται περίπου 500 μίλια ανατολικά των Φιλιππίνων, ερευνούν αν τα πλοία παραβίασαν τις κυρώσεις μέσω παραπλανητικών πρακτικών, ανέφερε το Διεθνές Ναυτικό Μητρώο του Παλάου σε ανακοίνωσή του. Στα πλοία - Asya Energy, Everest Energy, και Pioneer - επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στις 23 Αυγούστου.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε επτά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που συνδέονται με τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου από το νεότερο εργοστάσιό της, το Arctic LNG 2, είναι ένα νέο πλήγμα για τη Ρωσία, καθώς πέρασε μήνες αναπτύσσοντας έναn "σκιώδη στόλο" δεξαμενόπλοιων για φυσικό αέριο με παρόμοιο τρόπο που έκανε για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων. Τέτοια πλοία έχουν αδιαφανή ιδιοκτησία, άγνωστους ασφαλιστές και αναπτύσσουν πρακτικές όπως η απόκρυψη της θέσης τους με την απενεργοποίηση ή τη χειραγώγηση των συστημάτων αυτόματης αναγνώρισής τους.

Τα σκάφη πρέπει να φέρουν σημαία μιας χώρας για να πληρούν τις απαιτήσεις του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της ασφάλισης. Η μη ύπαρξη σημαίας θα περιόριζε τις κινήσεις ενός πλοίου, ιδίως μέσω μεγάλων καναλιών, οι οποίες απαιτούν ασφάλιση και τεκμηρίωση, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πρατ, ναυτιλιακό σύμβουλο στην Precision LNG.

Η επιβολή κυρώσεων σε πλοία είναι μια πρόσθετη τακτική των ΗΠΑ για τη στόχευση των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών, αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για την εγκατάσταση που εδρεύει στην Αρκτική στα τέλη του περασμένου έτους.
«Οι απόπειρες να τεθεί σε λειτουργία το έργο Arctic LNG 2 θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με την ταχεία αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζέφρι Πάιατ, κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας.