Το πετρέλαιο προσπαθεί να σταθεροποιηθει έπειτα από διήμερη πτώση, με τις απώλειες των χρηματιστηρίων να αντισταθμίζουν τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και τις διαταραχές του εφοδιασμού στη Λιβύη. Το Brent διαπραγματευόταν κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι και πλησίαζει τα 78, έπειτα από τις ισχυρές απώλειες άνω του 3% που κατέγραψε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ και το West Texas Intermediate (WΤΙ) ήταν κάτω από τα 75 δολάρια με καθοδική τάση. Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν αφού τα κέρδη της Nvidia Corp. δεν είχαν 

κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο για να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές. Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley μείωσαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου για το 2025 αυτή την εβδομάδα (εδώ), με αμφότερες να αναμένουν πλεόνασμα το επόμενο έτος, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας χάνει την ισχύ της.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent βρίσκεται σε τροχιά μικρής πτώσης τον Αύγουστο, ακόμη και μετά τις επανειλημμένες μειώσεις στα αμερικανικά αποθέματα, τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και, πιο πρόσφατα, την υπερμισιπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης. Ο νούμερο 1 εισαγωγέας Κίνα εκτιμάται ότι θα χάσει τον στόχο της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, υπονομεύοντας τη ζήτηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση από την ηπειρωτική Κίνα συνεχίζουν επίσης να θολώνουν τις αγορές πετρελαίου, ιδίως καθώς δεν παρατηρούνται αξιόπιστα σημάδια ανάκαμψης», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova Pte στη Σιγκαπούρη. Ακόμα, «οι διαταραχές στη Λιβύη εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων θα συνεχίσουν να κρατούν τις αγορές πετρελαίου σε εγρήγορση», δήλωσε η ίδια.

Το αργό εξακολουθεί να είναι συγκρατημένα υψηλότερο για το έτος, καθώς οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και η πειθαρχία της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ αντισταθμίζουν την ισχνή κινεζική ζήτηση. Ωστόσο, το φάντασμα της ενίσχυσης της προσφοράς από το καρτέλ από τον Οκτώβριο πλανάται πάνω από την αγορά. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι έμποροι είναι διχασμένοι ως προς το αν θα προχωρήσουν οι προγραμματισμένες αυξήσεις.