Η Orsted κλείνει την τελευταία μονάδα θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, στο Esbjerg της Δανίας, γεγονός που σημαίνει ότι ολόκληρη η παραγωγή ενέργειας θα είναι σχεδόν απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα. Μελλοντικά, η παραγωγή ενέργειας θα καλυφθεί από άλλους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αιολικά και ηλιακά πάρκα, ενώ η τοπική εταιρεία παροχής θέρμανσης στο Esbjerg δημιουργεί

μια εναλλακτική παραγωγική ικανότητα για την παροχή τηλεθέρμανσης στον δήμο του Esbjerg.

Η εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά στο παρελθόν ήταν μία από τις πιο ενεργοβόρες ενεργειακές εταιρείες άνθρακα στην Ευρώπη.
Από το 2006, η Orsted έχει μειώσει σημαντικά την κατανάλωση άνθρακα μέσω της μείωσης του αριθμού των μονάδων παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της μετατροπής της σε πιστοποιημένη βιώσιμη βιομάζα αντί για άνθρακα.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στη Δανία, οι δανικές αρχές αποφάσισαν τον Οκτώβριο του 2022 να διατάξουν την Orsted να συνεχίσει και να επαναλάβει τη λειτουργία τριών μονάδων του σταθμού της, οι οποίες χρησιμοποιούν ως καύσιμο πετρέλαιο και άνθρακα.

Αυτό αφορούσε τη μονάδα 3 του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Esbjerg και τη μονάδα 4 του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Studstrup, οι οποίες χρησιμοποιούν και οι δύο άνθρακα ως κύρια πηγή καυσίμου, καθώς και τη μονάδα 21 του σταθμού αιχμής του Kyndby, η οποία χρησιμοποιεί πετρέλαιο ως καύσιμο. Οι δύο τελευταίες μονάδες είχαν ήδη παροπλιστεί και συντηρηθεί.

Στις 31 Αυγούστου, η Orsted θα κλείσει επίσης τη μονάδα 4 του σταθμού Studstrup που λειτουργεί με καύση άνθρακα, καθώς και τη μονάδα 21 του σταθμού Kyndby.