Gazprom: Τριπλασιασμός των Καθαρών Κερδών στο Α’ Εξάμηνο – Η Συμβολή της Συμφωνίας Sakhalin-2

Gazprom: Τριπλασιασμός των Καθαρών Κερδών στο Α’ Εξάμηνο – Η Συμβολή της Συμφωνίας Sakhalin-2
energia.gr
Σαβ, 31 Αυγούστου 2024 - 09:34

Ο όμιλος Gazprom υπερτριπλασίασε τα καθαρά κέρδη του το πρώτο εξάμηνο του έτους χάρη στις υψηλότερες εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών, τις ισχυρές πωλήσεις πετρελαίου και την αγορά του πρώην μεριδίου της Shell Plc στο έργο Sakhalin-2

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,04 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι 296,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

 
«Οι αποτελεσματικές εργασίες της πετρελαϊκής επιχείρησης, οι υψηλότερες εξαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης αύξησης των προμηθειών στην Κίνα, και τα ενεργά μας βήματα για τη μείωση του κόστους», συνέβαλαν στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Famil Sadygov. Οι επιδόσεις «επηρεάστηκαν επίσης από την εξυγίανση της Sakhalin Energy», φορέα εκμετάλλευσης του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2, δήλωσε ο Sadygov.

Η Gazprom, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς ενέργειας παγκοσμίως, είδε τη βασική της ευρωπαϊκή επιχείρηση φυσικού αερίου να μειώνεται από το 2022, μετά την επιδείνωση των σχέσεων του Κρεμλίνου με τη Δύση εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία κατέγραψε την πρώτη ετήσια καθαρή ζημία της μέχρι στιγμής σε αυτόν τον αιώνα το 2023. 

Η απότομη ανάκαμψη των καθαρών κερδών της Gazprom φέτος είναι θετική για τους μετόχους, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είναι η ρωσική κυβέρνηση. Οποιοδήποτε πιθανό μέρισμα θα ωφελήσει τον προϋπολογισμό της χώρας, ο οποίος είναι πιεσμένος λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών δαπανών και των δυτικών κυρώσεων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, την πρώην σημαντικότερη αγορά της Gazprom, ανέκαμψαν κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ οι παραδόσεις προς την Κίνα αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα που προβλέπει η σύμβαση με την China National Petroleum Corp, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg και δηλώσεις του παραγωγού.

Η Gazprom αναμένει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς το ασιατικό κράτος θα φθάσουν τα προγραμματισμένα ετήσια 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2025.

Μέχρι στιγμής φέτος, τα οικονομικά αποτελέσματα της Gazprom ωφελήθηκαν επίσης από το μεγαλύτερο μερίδιό της στην κοινοπραξία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή. Η εταιρεία αύξησε το μερίδιό της στο έργο σε σχεδόν 78% μετά την αγορά του 27,5% που κατείχε προηγουμένως η Shell, η οποία αποσύρθηκε από τη Ρωσία καταδικάζοντας την εισβολή στην Ουκρανία. 

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Gazprom κατέγραψε προσωρινά κέρδη ύψους περίπου 167,4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων από την αύξηση του μεριδίου της στη Sakhalin-2, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση. Οι πετρελαϊκές δραστηριότητες της εταιρείας, τις οποίες διαχειρίζεται κυρίως η Gazprom Neft PJSC, ενισχύθηκαν από την αύξηση της τιμής του Urals, του κύριου μείγματος αργού πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία. 

(από moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg)