Ουκρανία: Οι Pωσικές Eπιθέσεις σε Eνεργειακές δομές θέτουν σε Kίνδυνο τις πυρηνικές Eγκαταστάσεις

Ουκρανία: Οι Pωσικές Eπιθέσεις σε Eνεργειακές δομές θέτουν σε Kίνδυνο τις πυρηνικές Eγκαταστάσεις
energia.gr
Δευ, 2 Σεπτεμβρίου 2024 - 08:30

Μια ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανάγκασε την Ουκρανία να αποσυνδέσει αρκετές μονάδες πυρηνικής ενέργειας από το δίκτυο, δημιουργώντας κίνδυνο για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε την Πέμπτη η ουκρανική αντιπροσωπεία στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεση της Δευτέρας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει να στοχεύει σκόπιμα τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με σκοπό να διαταράξει τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, τα οποία παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας», ανέφερε η ουκρανική αποστολή στον παρατηρητή του ΟΗΕ για τα πυρηνικά σε σημείωμά της την Πέμπτη.

«Οι ρωσικές επιθέσεις συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για τη σταθερή λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η Ρωσία ενέτεινε τις επιθέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας τον Μάρτιο, γεγονός που σύμφωνα με το Κίεβο έμοιαζε με συντονισμένη προσπάθεια να υποβαθμίσει το σύστημα πριν από τον χειμώνα.

Η αποστολή της Ουκρανίας στον ΔΟΑΕ δήλωσε ότι η επίθεση της Δευτέρας είχε ως στόχο να παραλύσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρόκειται για μια σκόπιμη απόφαση του καθεστώτος Πούτιν να απειλήσει τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή», έγραψε ο Αντρέι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram.

Η Ουκρανία δεν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία έχει επιτεθεί άμεσα σε πυρηνικούς σταθμούς, αλλά τα χτυπήματα στα συστήματα μεταφοράς και διανομής έχουν αναγκάσει τον διαχειριστή του δικτύου να μειώσει την παραγωγή σε πυρηνικούς σταθμούς ή να κλείσει πυρηνικές μονάδες.

Η αποστολή ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Δευτέρας, τρεις από τις τέσσερις μονάδες ισχύος του πυρηνικού σταθμού Rivne στη δυτική Ουκρανία αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο, όπως και η μονάδα ισχύος 3 του πυρηνικού σταθμού της Νότιας Ουκρανίας.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ανησυχία του ΔΟΑΕ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε πλήξει υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα ουκρανικές περιοχές και σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου σε τρεις περιοχές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουκρανία έχασε περίπου τη μισή ηλεκτροπαραγωγική της ικανότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου και το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται τώρα από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τρεις ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και είναι εκτός λειτουργίας.

Ο ΔΟΑΕ έχει παροτρύνει και τις δύο πλευρές να απέχουν από μάχες γύρω από πυρηνικούς σταθμούς για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό περιστατικό, και ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ την Τρίτη ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος εκεί.

Η Ρωσία λέει ότι το εργοστάσιο δέχθηκε επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά από ουκρανική εισβολή στο ρωσικό έδαφος αυτόν τον μήνα. Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις κατηγορίες.

euractiv.gr