Η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση φαίνεται ότι αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ. Καθώς ο συγκεκριμένος τομέας χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου, οι συναλλασσόμενοι καταφεύγουν σε ασφαλέστερες επιλογές.

Η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση φαίνεται ότι αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ. Καθώς ο συγκεκριμένος τομέας χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου, οι συναλλασσόμενοι καταφεύγουν σε ασφαλέστερες επιλογές.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, μια σειρά από εταιρείες του κλάδου σημείωσαν την εβδομάδα που μας πέρασε μεγάλες χρηματιστηριακές ζημίες. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ηλιακών πανέλων Q-cells έχασε 20,9% της αξίας της πέφτοντας στα 43,88 €, ενώ η Wacker Chemie, εταιρεία χημικών που παρασκευάζει την πολυσιλικόνη που χρησιμοποιείται στα ηλιακά πανέλα, έπεσε κατά 19,2% στα 79,56 € .

Η πτώση αγγίζει και τις σκανδιναβικές χώρες, όπου η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, η δανέζικη Vestas Wind, σημείωσε μείωση κατά 16%, αγγίζοντας τις 393,50 κορώνες. Εξάλλου, και η νορβηγική Renewable Energy έχασε το 9,4% της αξίας της, φτάνοντας τις 94,9 νορβηγικές κορώνες ανά μετοχή.

Παράλληλα, η κρίση πλήττει και μία σειρά εμπορευμάτων, με τους αυξανόμενους φόβους για παγκόσμια ύφεση να έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις μετοχές του κλάδου των λιπασμάτων, των ορυχείων και των βιομηχανικών μέταλλων.

Παρ’ όλ’ αυτά, η αρχική απόρριψη του σχεδίου Πώλσον από την αμερικανική Γερουσία είχε μία θετική συνέπεια για τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, μία από τις τροπολογίες που συμπεριελήφθησαν την τελευταία στιγμή στην τροποποιημένη μορφή του σχεδίου που τελικά εγκρίθηκε από την Γερουσία την Τετάρτη, 1η του μηνός, αφορούσε την παροχή κινήτρων για τη χρήση των ΑΠΕ.

Η τροπολογία επεκτείνει το αφορολόγητο όριο των επιχειρήσεων για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και την παραγωγή αιολικής ενέργειας, ενώ με μία άλλη τροπολογία «παγώνουν» οι ισχύουσες μειώσεις φόρων που απολαμβάνουν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για ορισμένες εγχώριες παραγωγικές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Gregory Wetstone, στέλεχος της Αμερικανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας , οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ είναι «ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στην Αμερική», μια και το 2000, το 2002 και το 2004, το επίπεδο της ετήσιας παραγόμενης αιολικής ενέργειας σημείωσε μείωση κατά 70 ως 90% , λόγω της αποτυχίας του Κογκρέσσου να επεκτείνει το αφορολόγητο όριο, που σήμερα αποτελεί το μόνο σημαντικό ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την υποστήριξη των ΑΠΕ.