Πίστωση Χρόνου στην Ουκρανία για την Αγορά Πυρηνικών Αντιδραστήρων της Βουλγαρίας

Πίστωση Χρόνου στην Ουκρανία για την Αγορά Πυρηνικών Αντιδραστήρων της Βουλγαρίας
energia.gr
Δευ, 16 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:49

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει κατά έξι μήνες την προθεσμία που είχε δοθεί στην κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί την πώληση δύο ρωσικών πυρηνικών αντιδραστήρων και συναφούς εξοπλισμού στην Ουκρανία

Οι αρχές της Σόφιας παρέλαβαν τους αντιδραστήρες από τη ρωσική Atomstroyexport πριν από σχεδόν έξι χρόνια, αλλά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, επειδή η χώρα είχε εγκαταλείψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μπελένε.

Οι αντιδραστήρες αποθηκεύονται τώρα κοντά στο Μπελένε, περιμένοντας να πωληθούν.

Η Βουλγαρία διαπραγματεύεται την πώληση του εξοπλισμού με την Ουκρανία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, με το κοινοβούλιο να υποχρεώνει την κυβέρνηση να συνάψει τη συμφωνία σε τιμή τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή πλήρωσε η Βουλγαρική Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού στη ρωσική Atomstroyexport.

Εμπειρογνώμονες από τον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών Energoatom ήρθαν στη Βουλγαρία για να επιθεωρήσουν τον εξοπλισμό του ΑΗΣ Μπελένε.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση πώλησης των αντιδραστήρων.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει ότι μια πιθανή συμφωνία για τους αντιδραστήρες θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πιθανότατα από το πακέτο στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Η συμφωνία Βουλγαρίας-Ουκρανίας είναι μοναδική επειδή μόνο η Βουλγαρία διαθέτει τους δύο ρωσικούς αντιδραστήρες που δεν χρειάζεται και η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να επωφεληθεί από αυτούς.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει φέτος την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών μονάδων στον ΑΗΣ Χμελνίτσκι.

Το σχέδιο προβλέπει ότι δύο από αυτές θα κατασκευαστούν με ρωσικό εξοπλισμό, τον οποίο η Ουκρανία σχεδιάζει να εισάγει από τη Βουλγαρία. Οι άλλες δύο θα χρησιμοποιήσουν αμερικανική τεχνολογία της Westinghouse.

Η Βουλγαρία αποφάσισε πέρυσι να συνεχίσει την ανάπτυξη του υφιστάμενου ΑΗΣ Κοζλοντούι με πυρηνικούς αντιδραστήρες της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse.

(από euractiv.gr, 12/09/2024)