«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε ειρήνη και ευημερία σε μια ταραγμένη περιοχή στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως να της λείπει η ενέργεια, που απαιτείται, και να καταστεί ανίκανη στις επόμενες δεκαετίες»

Η προειδοποίηση έρχεται δια στόματος του Βρετανού αρθρογράφου του Reuters, Χιούγκο Ντίξον. «Όχι μόνο η οικονομία της ΕΕ είναι στάσιμη. Το μπλοκ απειλείται από τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει και επισημαίνει πως ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε μία πιθανή απάντηση στις προκλήσεις, αλλά «η Ε.Ε. και τα μέλη της είναι απίθανο να εφαρμόσουν τις προτάσεις του». Αυτό «είναι ένα θλιβερό, κακό μέλλον», σχολιάζει.

Το λυπηρό μέρος της πρόγνωσης είναι η οικονομική στασιμότητα. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο μόνο 0,7% ετησίως από το 2015, ενώ το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Υπό τις συνθήκες αυτές η Ε.Ε. έχει όψη «ετοιμοθάνατης», επισημαίνει, κάτι που καθιστά πιο εύκολο σε άλλες δυνάμεις να πιστεύουν ότι μπορούν να την χειριστούν.

Ο Ντράγκι και οι αδύναμοι Σολτς και Μακρόν

Ο Ντράγκι έχει ένα σχέδιο για να αναστήσει την ΕΕ, το οποίο απαιτεί δαπάνες 800 δισ. ευρώ ετησίως. Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα διατεθούν
για τη στήριξη των βιομηχανιών, με έμφαση στην καθαρή τεχνολογία και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Κίνας. Η ΕΕ θα ενισχύσει επίσης την άμυνά της για να αντιμετωπίσει την απειλή από Ρωσία.

Ο Ντράγκι θέλει επίσης η ΕΕ να προχωρήσει ταχύτερα στην οικονομική ολοκλήρωση. «Ενώ οι προτάσεις του είναι αξιέπαινες, οι πολιτικές συνθήκες
δεν είναι ώριμες για να εφαρμοστούν», σχολιάζει ο Ντίξον. Το μεγάλο πρόβλημα; Οι αδύναμες κυβερνήσεις στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Με τον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν να έχουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς, οτιδήποτε αντιδημοφιλές δεν μπορεί να περάσει.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")