«Όχι» Κομισιόν στις Εκκλήσεις της Αυτοκινητοβιομηχανίας για Καθυστέρηση των Στόχων CO2

«Όχι» Κομισιόν στις Εκκλήσεις της Αυτοκινητοβιομηχανίας για Καθυστέρηση των Στόχων CO2
energia.gr
Τρι, 17 Σεπτεμβρίου 2024 - 11:59

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάχθηκε τη Δευτέρα (16 Σεπτεμβρίου) στις εκκλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών να αναβάλουν τους επερχόμενους στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα για το 2025, υποστηρίζοντας ότι ο τομέας είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τις εκπομπές CO2 για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες

έχουν περιθώριο μέχρι το επόμενο έτος να μειώσουν τις μέσες εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων τους κατά 15%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

Ωστόσο, καθώς οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν μείνει πίσω από τις προσδοκίες, σε ανεπίσημο έγγραφο που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο ορισμένοι παράγοντες του κλάδου ζήτησαν διετή καθυστέρηση για να αποτρέψουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμων δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ο στόχος για το 2025 απαιτεί -και δίνει τη δυνατότητα- στους κατασκευαστές να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική συμμόρφωσης», δήλωσε στη Euractiv ο Tim McPhie, εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη δράση για το κλίμα.

Τονίζοντας ότι ο στόχος του 2025 δεν έχει αλλάξει με την πιο πρόσφατη αναθεώρηση των προτύπων CO2 το 2023, η οποία εισήγαγε την de facto απαγόρευση των νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035, ο McPhie πρόσθεσε ότι «η βιομηχανία είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για αυτή την επόμενη φάση της μετάβασης».

«Οι στόχοι που ισχύουν από το 2025 εγκρίθηκαν από τους συννομοθέτες το 2019», είπε.

Το έγγραφο της βιομηχανίας, το οποίο είδε το Euractiv, προειδοποιεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως και 16 δισ. ευρώ για τη μη συμμόρφωση με τον στόχο της ΕΕ για το 2025.

Για την επίτευξη του στόχου του 2025 για περίπου 95g CO2 ανά χιλιόμετρο, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να αυξηθεί στο 20-22%, υποστηρίζει το έγγραφο - ενώ η υιοθέτηση πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι σήμερα στάσιμη κάτω από το 15%

Το έγγραφο συντάχθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία Renault, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Luca de Meo είναι επίσης επικεφαλής της ευρωπαϊκής ένωσης αυτοκινητοβιομηχανιών ACEA, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

 

Η Renault δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ACEA θα συζητήσει την πρόταση την Τετάρτη

Η ACEA αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα το έγγραφο, αλλά παρέπεμψε σε δήλωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ανέφερε ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να στερείται κρίσιμων προϋποθέσεων για τη μαζική υιοθέτηση στην αγορά αυτοκινήτων και φορτηγών με μηδενικές εκπομπές ρύπων».

Ειδικότερα, οι υποδομές φόρτισης και ανεφοδιασμού με υδρογόνο είναι επί του παρόντος ανεπαρκείς - μαζί με την «προσιτή πράσινη ενέργεια», τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και τις ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, υποστήριξε η ένωση.

«Μια ουσιαστική και ολιστική επανεξέταση του κανονισμού CO2 θα είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της προόδου στον πραγματικό κόσμο σε σχέση με το επίπεδο φιλοδοξίας και για τη λήψη μέτρων ανάλογα με την περίπτωση», έγραψε η ACEA.

Η Euractiv αντιλαμβάνεται ότι μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ACEA για να συζητηθεί το μη έγγραφο έχει προγραμματιστεί για αυτή την Τετάρτη.

Εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης αυτοκινητοβιομηχανίας VDA κάλεσε την Επιτροπή να επισπεύσει την αναθεώρηση των κανόνων για το CO2, που έχει προγραμματιστεί για το 2026, για το επόμενο έτος, ενώ άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως ο βιομηχανικός γίγαντας Stellantis, υποστηρίζουν τους ισχύοντες κανόνες.

Εν τω μεταξύ, η περιβαλλοντική οργάνωση Transport & Environment (T&E) επέκρινε έντονα την πρόταση.

«Αυτό είναι κυνικό και παράλογο», ανέφερε σε δήλωσή της η Julia Poliscanova, ανώτερη διευθύντρια της T&E, προσθέτοντας ότι “οι αυτοκινητοβιομηχανίες πραγματοποίησαν κέρδη άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια και είχαν χρόνια να προετοιμαστούν για τον στόχο”.

Η T&E στόχευσε ιδιαίτερα το νομικό επιχείρημα των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες κάλεσαν την Επιτροπή να επικαλεστεί το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ), που επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να θεσπίζουν μέτρα «αλληλεγγύης», «ιδίως εάν προκύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό ορισμένων προϊόντων», χωρίς να απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτό οφείλεται στον «εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα» της κατάστασης, υποστήριξε η βιομηχανική εφημερίδα, που σημαίνει ότι η συνήθης νομοθετική διαδικασία θα έδινε λύση πολύ αργά.

Ωστόσο, η Poliscanova απέρριψε την ιδέα ότι υπήρχαν επαρκώς επείγοντες λόγοι για μια τέτοια κίνηση. «Δεν πρόκειται για πόλεμο ή πανδημία, αλλά για ένα αυτοσκοπικό κόλπο», δήλωσε.

Φταίει η Γερμανία;

Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας Ferdinand Dudenhöffer, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Αυτοκίνηση στο Μπόχουμ της Γερμανίας, αντιμετώπισε με συμπάθεια τα αιτήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο κύριος λόγος για την υποτονική υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων «δεν είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες», δήλωσε ο Dudenhöffer στη Euractiv, «αλλά η γερμανική πολιτική, σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πωλούνται επειδή το μπόνους έχει ακυρωθεί», είπε.

Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση σταμάτησε ξαφνικά το επίδομα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το οποίο έφτανε τα 4.500 ευρώ ανά αυτοκίνητο, καθώς προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική κρίση.

«Το γιατί οι αριθμοί μειώνονται στην Ευρώπη οφείλεται αποκλειστικά στη Γερμανία», δήλωσε ο Dudenhöffer, κατηγορώντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) ότι “κατέστρεψε” την ηλεκτροκίνηση.

Ο αναλυτής ανήρτησε παρόμοια σφοδρή κριτική κατά «των πολιτικών [...] που λένε συνεχώς στους ανθρώπους ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα διαρκέσει για πάντα και, φυσικά, κάνουν τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν για το αν πρέπει να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Παρ' όλα αυτά, ο Dudenhöffer δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή των στόχων για το CO2 και πρότεινε αντ' αυτού να δοθεί στους κατασκευαστές αυτοκινήτων η ευκαιρία να μειώσουν τα πιθανά πρόστιμα εάν οι στόχοι υπερκαλυφθούν τα επόμενα χρόνια.

euractiv