Το Νέο Σώμα των Επιτρόπων Παρουσίασε η φον Ντερ Λάιεν – Στον Απόστολο Τζιτζικώστα τo Χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών

Το Νέο Σώμα των Επιτρόπων Παρουσίασε η φον Ντερ Λάιεν – Στον Απόστολο Τζιτζικώστα τo Χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών
energia.gr
Τρι, 17 Σεπτεμβρίου 2024 - 14:12

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, λίγο μετά τη συνάντησή της με τη Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικων ομάδων

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει να ανατεθεί στον Έλληνα Επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, τo χαρτοφυλάκιο των «βιώσιμων μεταφορών και του τουρισμού».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το νέο Σώμα των Επιτρόπων και τα χαρτοφυλάκιά τους. μετά τη συνάντησή της με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε, παρουσιάζοντας τον νέο Έλληνα Επίτροπο: «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα των αγαθών και των ατόμων. Ο Έλληνας Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας θα είναι επίσης υπεύθυνος για την κινητικότητα αγαθών και ανθρώπων. «Αυτοί είναι βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητά μας αλλά και για τις μεταβάσεις μας, για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι παρουσίασε στη Διάσκεψη των Προέδρων τη δομή του νέου Σώματος των Επιτρόπων, βάσει των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών, πάνω στις οποίες συνεργάστηκε εντατικά και διαπραγματεύτηκε με τα κράτη-μέλη. Όπως είπε, η δομή του νέου Σώματος των Επιτρόπων χτίστηκε γύρω από βασικές προτεραιότητες: ευημερία, ασφάλεια και δημοκρατία και με φόντο την ανταγωνιστικότητα στη δίδυμη μετάβαση (ψηφιακή και κλιματική). Όπως ανέφερε, μία από τις κύριες συστάσεις της «έκθεσης Ντράγκι» είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, «της τεχνολογικής μας κυριαρχίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας.»

Η νέα Επιτροπή θα έχει 11 γυναίκες και 16 άντρες. Όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής, όταν έλαβε την πρώτη σειρά υποψηφιοτήτων και υποψηφίων το 22% ήταν γυναίκες και το 78% άνδρες. «Αυτό ήταν απαράδεκτο», είπε και «δούλεψα με τα κράτη μέλη και μπορέσαμε να βελτιώσουμε την ισορροπία σε 40% γυναίκες και 60% άνδρες».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η νέα Επιτροπή θα έχει μια «λιτή δομή» και δεν θα έχει πλέον Αντιπροέδρους, αλλά μόνο έξι Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους, κάθε ένας εκ των οποίων θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλους Επιτρόπους. Συγκεκριμένα διορίζονται έξι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι (τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες), με διαφορετικά υπόβαθρα ο κάθε ένας (άλλοι πρώην πρωθυπουργοί και άλλοι πρώην Υπουργοί), κατά τρόπο που να διατηρείται η γεωγραφική και πολιτική ισορροπία στην ΕΕ.

Κυρ. Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας στην Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

«Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο για το οποίο επελέγη ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε τα εξής:

«Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών.

Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το «ΕΣΠΑ των δικτύων». Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.

Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία».

Αναλυτικά η δομή της νέας Κομισιόν:

Οι έξι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι (4 γυναίκες και 2 άνδρες)

- Η Τερέζα Ριμπέιρα (Ισπανία) θα είναι Εκτελεστική Αντιπρόεδρος μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα καθοδηγήσει τις εργασίες για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα τηρήσει τους στόχους της που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

- Η Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία) θα είναι η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών αιχμής. «Θα ζητήσω από τη Χένα να εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές πτυχές της ασφάλειας. Αλλά και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας μας, όπως το κράτος δικαίου, και να την προστατέψουμε όπου κι αν δέχεται επίθεση», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

- Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία) θα είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Θα είναι επίσης υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τις ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς. «Θα καθοδηγήσει το έργο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των εταιρειών μας - από τις επενδύσεις και την καινοτομία μέχρι την οικονομική σταθερότητα και το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

- Η Κάγια Κάλας (Εσθονία) θα είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρός της ΕΕ. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων και αστάθειας. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφαλείας πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτή την πραγματικότητα και πρέπει να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτήν».

- Η Ροχάνα Μινζάτου (Ρουμανία) είναι η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για τους 'Ανθρωπους, τις Δεξιότητες και την Ετοιμότητα. Θα έχει την ευθύνη για τις δεξιότητες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η Ρ. Μινζάτου θα ηγηθεί κυρίως της Ένωσης Δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Θα επικεντρωθεί σε εκείνους τους τομείς που είναι κρίσιμοι για την ένωση της κοινωνίας.

- Ο Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) θα είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις. Θα είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο που ασχολείται με την πολιτική συνοχής, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις πόλεις. «Θα αξιοποιήσουμε την εκτεταμένη εμπειρία του για να βοηθήσουμε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών μας για τη συνοχή, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι νέοι Επίτροποι

Οι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι θα εργαστούν χέρι-χέρι μεταξύ τους και με όλους τους Επιτρόπους, οι οποίοι είναι οι εξής:

- Ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία) θα είναι ο Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας. Πρόκειται για ένα νέο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει και τελωνειακή πολιτική. Η Πρόεδρος της Επιτροπής του ανέθεσε, επίσης, έναν δεύτερο ρόλο: Επίτροπο για τις διοργανικές σχέσεις και τη διαφάνεια.

- Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα είναι ο Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας. Του ανατέθηκε επίσης ο ρόλος του Επιτρόπου για την εφαρμογή και την απλούστευση.

- Η Ντουμπράβκα Σουίτσα (Κροατία) θα είναι η Επίτροπος για τη Μεσόγειο. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την ευρύτερη νότια γειτονία. Θα συνεργαστεί στενά με την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλας -και πολλούς άλλους Επιτρόπους- για να αναπτυχθούν τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ με την περιοχή.

- Ο Όλιβερ Βάρχελι (Ουγγαρία) θα είναι Επίτροπος για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων. Θα είναι υπεύθυνος για την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και για τη συνέχιση των εργασιών για την καταπολέμηση του καρκίνου και την προληπτική υγεία.

- Ο Βόπκε Χούκστρα (Ολλανδία) θα είναι ο Επίτροπος για το κλίμα, τους μηδενικούς ρύπους και την καθαρή ανάπτυξη. Θα εργαστεί για την εφαρμογή και την προσαρμογή, τη διπλωματία για το κλίμα και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

- Ο 'Αντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) θα είναι ο Επίτροπος για την 'Αμυνα και το Διάστημα. Θα εργαστεί για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανικής ικανότητας της ΕΕ.

- Η Μάρτα Κος (Σλοβενία) θα αναλάβει Επίτροπος για τη Διεύρυνση και θα είναι υπεύθυνη για την ανατολική γειτονία. Θα εργαστεί επίσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τη συνέχιση των εργασιών για την ανοικοδόμησή της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Σλοβενία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαβούλευση με το εθνικό Κοινοβούλιο για το διορισμό της Μάρτα Κος που πρότεινε η κυβέρνηση.

- Ο Γιόζεφ Σικέλα (Τσεχία) θα είναι ο Επίτροπος για τις Διεθνείς Συνεργασίες. Θα ηγηθεί των εργασιών στο Global Gateway και θα διασφαλίσει ότι θα αναπτυχθούν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες που επενδύουν σε ένα κοινό μέλλον.

- Ο Κώστας Καδής (Κύπρος) θα είναι ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών. Η Πρόεδρος της Επιτροπής βασίζεται στην εμπειρία του για να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου τομέα και στην παρουσίαση του πρώτου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς.

- Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε (Πορτογαλία) θα είναι η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση και την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τη διασφάλιση ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις ενισχύουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία στην ΕΕ.

- Η Χάτζα Λαχμπίμπ (Βέλγιο) θα είναι η Επίτροπος για την ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων. Αυτό είναι ένα άλλο νέο χαρτοφυλάκιο που θα αφορά την ανθεκτικότητα, την ετοιμότητα και την πολιτική προστασία. Θα είναι υπεύθυνη για την καθοδήγηση των προσπαθειών της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια.

- Ο Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) θα είναι ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης. Θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του Συμφώνου για το 'Ασυλο και τη Μετανάστευση - αλλά και στην ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ και στην ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας.

- Η Τζέσικα Ροσβαλ (Σουηδία) θα είναι η Επίτροπος για το Περιβάλλον, τα ύδατα και την ανταγωνιστική κυκλική οικονομία. Θα αναλάβει το σημαντικό έργο να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος στην ΕΕ. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας πιο κυκλικής και πιο ανταγωνιστικής οικονομίας και θα ηγηθεί των εργασιών για την ανθεκτικότητα στο νερό που αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.

- Ο Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία) θα είναι ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, την Καταπολέμηση της Απάτης και τη Δημόσια Διοίκηση. Θα επικεντρωθεί κυρίως στην προετοιμασία του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού.

- Ο Νταν Χόργκενσεν (Δανία) θα είναι ο Επίτροπος για την Ενέργεια και τη Στέγαση. Το έργο του θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας, θα επενδύσει στην καθαρή ενέργεια και θα διασφαλίσει ότι θα περιοριστούν οι εξαρτήσεις της ΕΕ. Θα είναι ο πρώτος Επίτροπος Στέγασης και θα εξετάζει όλες τις πτυχές, από την ενεργειακή απόδοση έως τις επενδύσεις και τις κατασκευές.

- Η Αικατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία) θα είναι Επίτροπος για την Έρευνα και την Καινοτομία. Η νέα Επιτροπή θέλει να θέσει την έρευνα και την καινοτομία, την επιστήμη και την τεχνολογία στο επίκεντρο της οικονομίας της ΕΕ. Η Αικατερίνα Ζαχαρίεβα θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ επενδύει περισσότερα και επικεντρώνει τις δαπάνες σε στρατηγικές προτεραιότητες και σε πρωτοποριακή καινοτομία.

- Ο Μάικλ ΜακΓκάρθ (Ιρλανδία) θα είναι Επίτροπος για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου. Του ανατέθηκε η ευθύνη να προωθήσει την Ευρωπαϊκή Ασπίδα για τη Δημοκρατία. Θα ηγηθεί επίσης του έργου της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία των καταναλωτών.

- Ο Απόστολος Τζιτζικώστας (Ελλάδα) θα είναι Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού. Είναι υπεύθυνος για την κινητικότητα αγαθών και ανθρώπων. Αυτοί είναι βασικοί τομείς για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, αλλά και για τις μεταβάσεις της, για τη σύνδεση των ανθρώπων και την προώθηση των τοπικών οικονομιών.

- Ο Κριστόφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) θα είναι ο Επίτροπος για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα. Θα έχει το καθήκον να εφαρμόσει την έκθεση και τις συστάσεις του Στρατηγικού Διαλόγου και βάσει αυτού, να αναπτύξει ένα όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της νέας Επιτροπής.

- Ο Γκλεν Μικάλεφ (Μάλτα) θα είναι ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.

Παρουσιάζοντας το νέο Σώμα των Επιτρόπων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το βασικό μήνυμα είναι ότι «από όπου κι αν προερχόμαστε, όποιος κι αν είναι ο τίτλος εργασίας μας: πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Θα έχουμε ανοιχτές συζητήσεις. Όλοι θα είμαστε ανεξάρτητοι στη σκέψη και στη δράση. Και θα αναλάβουμε όλοι την ευθύνη των συμφωνηθέντων».

Σε αυτή τη βάση, μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λάβει την επίσημη επιστολή του Συμβουλίου σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, μπορεί να προχωρήσει στις επίσημες διαδικασίες για τον διορισμό του νέου Σώματος. Πάντα σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της.

Όλοι οι Επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ψηφοφορία, έπειτα από ακροάσεις τους ενώπιον των ευρωβουλευτών. Η διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου.