Πολιτική Λύση στη Διαμάχη με την Κίνα για τους Δασμούς στα Ηλεκτρικά Οχήματα Ζητά η Γερμανία

Πολιτική Λύση στη Διαμάχη με την Κίνα για τους Δασμούς στα Ηλεκτρικά Οχήματα Ζητά η Γερμανία
energia.gr
Τρι, 17 Σεπτεμβρίου 2024 - 17:05

Την εύρεση πολιτικής λύσεις στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνα σχετικά με τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ

"Θέλουμε να αποφύγουμε πάση θυσία μια εμπορική διαμάχη με αλλεπάλληλους δασμούς που θα πλήξουν τελικά και στις πλευρές”, δήλωσε ο Χάμπεκ σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Ουεντάο

"Ως εκ τούτου η θέση μου είναι ξεκάθαρη: χρειαζόμαστε πολιτική λύση”, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι προκειμένου να αντισταθμιστούν τα φθηνά δάνεια, η γη, οι πρώτες ύλες και οι άλλες επιδοτήσεις που λαμβάνουν από το κράτος οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και να ισχύουν ίσοι όροι ανταγωνισμού, και όχι να κλείσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας.

"Ειναι σημαντικό να ξεκαθαρίσω ότι η Γερμανία δεν πτοείται από τον ανταγωνισμό με την Κίνα. Αντίθετα, ασπαζόμαστε τον ανταγωνισμό - αλλά πρέπει οι όροι να είναι δίκαιοι", σημείωσε ο Χάμπεκ.

Οι προσωρινοί δασμοί έως και 37,6% που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα δεν απαιτούσαν την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, ωστόσο η οριστική απόφαση για την επιβολή δασμών θα μπορούσε να μπλοκαριστεί εάν η πλειοψηφία των μελών της Ένωσης αντιτίθεται σε αυτούς.

Η τελική ψηφοφορία στην ΕΕ για τους δασμούς αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, όπου η Επιτροπή ενδεχομένως να προτείνει την επιβολή μόνιμων δασμών, που συνήθως ισχύουν για πέντε χρόνια.

Η Γερμανία απείχε από την πρώτη, συμβουλευτική ψηφοφορία, γεγονός που ουσιαστικά σηματοδότησε τη στήριξή της στην Επιτροπή ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο. 

(από capital.gr)