Με την ιταλική κυβέρνηση να προωθεί την επιστροφή στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, η Edison δήλωσε έτοιμη να συμμετέχει στο φιλόδοξο σχέδιο. Εξάλλου, η Edison αποτελεί θυγατρική της γαλλικής EDF, της κυρίαρχης ευρωπαϊκής δύναμης στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας

Ωστόσο, οποιοδήποτε σχετικό έργο στην Ιταλία θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στη χώρα από το 2011.

Τον Ιούνιο του 2011, οι Ιταλοί είχαν ψηφίσει για την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας κατά 94%, μία απόφαση που είχε συνδεθεί με την τότε πρόσφατη καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε καταγραφεί ως πρωτοφανής ήττα για τον τότε Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σκόπευε να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμα που είχε εγκαταλειφθεί ήδη από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, αυτή η παγιωμένη πολιτική αναμένεται να τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση Μελόνι.

Η Μελόνι δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή νέων πυρηνικών έργων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μία σειρά ειδικών καταρτίζουν νέους νόμους για τη λειτουργία πυρηνικών μονάδων με στόχο να τις φέρουν προς ψήφιση στις αρχές του 2025. Η κυβέρνηση σκοπεύει να πείσει τους πολίτες πως οι νέες πυρηνικές υποδομές είναι διαφορετικές από εκείνες που υπήρχαν κατά τη δεκαετία του ’80, καθώς αποτελούνται από τους πιο ασφαλείς και αποδοτικούς αντιδραστήρες τρίτης γενιάς.

Τα στελέχη της Edison δεν δίστασαν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, δηλώνοντας η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2040, εφόσον αλλάξει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Πέραν της Edison, στο έργο θα συμμετέχουν οι κρατικές Ansaldo Nucleare και Enel, καθώς και η Newcleo που εξειδικεύεται στην πυρηνική ενέργεια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πυρηνική παραγωγή να φτάσει το 11% του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2050.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι το μοναδικό μέλος των G7 χωρίς πυρηνικά εργοστάσια. Αυτό το χαρακτηριστικό θεωρείται μειονέκτημα πλέον, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια ως την αποδοτικότερη λύση στη διαδικασία απανθρακοποίησης. Μία πρόσφατη μελέτη του ιταλικού think tank The House of Ambrosetti σε συνεργασία με την Ansaldo Nucleare και την Edison, κατέληξε πως ο συνδυασμός πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά αναπτυξιακά αποτελέσματα.