Υδρογονάνθρακες: Αναποφασιστικότητα και Αμφίσημες Πολιτικές για την Έρευνα και Εκμετάλλευσή τους  

Υδρογονάνθρακες: Αναποφασιστικότητα και Αμφίσημες Πολιτικές για την Έρευνα και Εκμετάλλευσή τους
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 18 Σεπτεμβρίου 2024 - 09:30

Την στιγμή που η μείζον και ελάσσων αντιπολίτευση, ήτοι, τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι εξακολουθεί να προωθεί τη χρήση ορυκτού αερίου και την έρευνα για εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σε πλήρη αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα για το Κλίμα και τους στόχους για την Πράσινη Μετάβαση (έως το τέλος του έτους, ExxonMobil και HELLENiQ ΕNERGY αναμένεται να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιήσουν ή όχι ερευνητική γεώτρηση

για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης), στην γειτονική Ιταλία αλλάζουν εκ βάθρων τον ενεργειακό σχεδιασμό στον τομέα, για τα επόμενα χρόνια. 

Η κυβέρνηση Μελόνι ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγεί πλέον παραχωρήσεις για την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμάτων. Ωστόσο, στο σχετικό διάταγμα που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η απαγόρευση έρευνας και παραγωγής πετρελαίου θα ισχύει μόνο για νέες παραχωρήσεις και όχι για υφιστάμενες που έχουν ήδη εγκριθεί.

Η απαγόρευση αποτελεί μέρος των φιλοδοξιών της Ιταλίας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εγκατάλειψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το τέλος του 2025 και την αντικατάστασή της με τη χρήση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Για αυτό τον σκοπό η Ιταλία ενέκρινε, τα τελευταία χρόνια, την κατασκευή τεσσάρων νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου που θα παράγουν 3.400 MW ηλεκτρικής ισχύος, ενώ οι αναβαθμίσεις των υφιστάμενων εργοστασίων αναμένεται να προσθέσουν ακόμη 700 MW έως το 2026, καθώς η χώρα επιχειρεί να απομακρυνθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σημειώνουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου στην Ιταλία ορίζει ότι η κυβέρνηση παραχωρεί δικαιώματα ύψους 10% για την χερσαία παραγωγή πετρελαίου και 7% για την υπεράκτια. 

Είναι ενδεικτικό της βούλησης της ιταλικής ηγεσίας να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της χώρας το γεγονός ότι και η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας καλεί τις ανεπτυγμένες οικονομίες με υψηλότερες εκπομπές ρύπων να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με την προσδοκία ότι θα συμμετέχουν με τη σειρά τους στο παγκόσμιο drive για την εξάπλωση των καθαρών πηγών ενέργειας.

Μια ιστορία από το Πακιστάν

Εν τω μεταξύ, στην άλλη άκρη του πλανήτη, έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του Πακιστάν. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την περιοχή, για ένα απόθεμα τόσο μεγάλο που λέγεται ότι θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική πορεία της χώρας.

Ωστόσο, το κλίμα στη χώρα είναι περισσότερο επιφυλακτικό από αυτό που θα επέτρεπε ο αρχικός ενθουσιασμός για την ανακάλυψη!

«Εάν πρόκειται για αποθέματα φυσικού αερίου, μπορούν να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και εάν πρόκειται για αποθέματα πετρελαίου, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το εισαγόμενο πετρέλαιο», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της χώρας…

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια προτού το Πακιστάν μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα νέο-ανακαλυφθέντα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, για να προσθέσει ότι μόνο για να ολοκληρωθούν οι έρευνες απαιτούνται επενδύσεις ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ θα χρειαστούν τέσσερα με πέντε χρόνια για να εξορυχθούν τα υπεράκτια αποθέματα.

Το Πακιστάν καλύπτει το 29% του φυσικού αερίου, το 85% του πετρελαίου, το 50% του LPG και το 20% των αναγκών του σε άνθρακα μέσω εισαγωγών, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των Economic Times, με τη χώρα να δαπανά άνω των 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για εισαγωγές ενέργειας το 2023. Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.