Μπορεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να χαρακτήρισε «υστερία» τις αντιδράσεις μέρους του Τύπου σχετικά με την ενδεχόμενη αποδέσμευση των ΗΠΑ από την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η χώρα του θα «παραμείνει» στο ΝΑΤΟ

Όμως τα σενάρια υπάρχουν και αυτά διχάζουν τους Συμμάχους. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει το ΝΑΤΟ. Θα παραμείνουμε στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Ρούμπιο κατά την άφιξή του στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν δραστικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αφιερώνοντας τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ τους για τον σκοπό αυτό. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα στην αντίληψη του Αμερικανού προέδρου,  ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά το κατά πόσον οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα κινητοποιούνταν αν παρουσιαζόταν ανάγκη. Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες ως γνωστό έχουν αδυναμίες να εφαρμόσουν μια συνεκτική εξωτερική πολιτική,  για δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βασίζονταν στις ΗΠΑ για την άμυνά τους, που εγγυάτο η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του NATO, κι είχαν μειώσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Οι Αμερικανοί που δαπάνησαν σχεδόν το 3,3% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2024, επικρίνουν για χρόνια το χαμηλό επίπεδο των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών. Με το που ανέλαβε τα ηνία στο Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε πως θεωρεί ότι τα κράτη μέλη του NATO θα έπρεπε να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνά τους, όπως άλλωστε το έλεγε και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. "Αυτό που κάνει τώρα ο πρόεδρος Τραμπ είναι σωστό. Πιέζει τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες  και να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους", δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ εντείνοντας το διχασμό μέσα στη Συμμαχία. Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει υποστηρίξει  ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα δίκιο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος για τη συλλογική τους αυτοάμυνα . "Πρέπει να σκεφθούμε την άμυνα και την ασφάλεια με πιο άμεσο τρόπο", δήλωσε ο Στάρμερ σε συνέντευξή του. Ο Τραμπ έχει επικρίνει ακόμη και την αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

"Έχουμε μια ενδιαφέρουσα συμφωνία με την Ιαπωνία, υποχρεούμαστε να την προστατεύουμε αλλά εκείνη δεν χρειάζεται να μας προστατεύσει", πέταξε. "Ποιος κλείνει τέτοιες συμφωνίες;" Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τελούσε ακόμη υπό αμερικανική στρατιωτική κατοχή, η Ιαπωνία απέκτησε Σύνταγμα το οποίο περιλάμβανε άρθρο με το οποίο αποκήρυσσε τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ είναι η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ – δεσμεύοντας περίπου το 70% των δυνατοτήτων και της διοίκησής του. Γι’ αυτό και μια πιθανή αποχώρηση θα αποδυνάμωνε τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Μαζί με τον απόλυτο αριθμό – οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στην Ευρώπη – το ΝΑΤΟ έχει βασιστεί στις ΗΠΑ για βασικές δυνατότητες, όπως ο ανεφοδιασμός αεροσκαφών στον αέρα, η μετακίνηση στρατευμάτων ή προμηθειών μέσω αεροσκαφών και η στρατιωτική κινητικότητα.

Οι ΗΠΑ παρέχουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος των πυρηνικών όπλων, καθώς και σημαντικά εργαλεία πληροφοριών, εφοδιασμού και αναγνώρισης. Και πάντα θεωρούνταν ως ηγέτης της ομάδας. Ακόμη και αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εφαρμόσει την απειλή του, η φωνή του και οι δηλώσεις τους είναι ικανές να κινητοποιήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες να ανταποκριθούν καθώς το χρειάζονται ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί σε οποιαδήποτε άλλη διμερή εμπορική συμφωνία θα θελήσουν να κάνουν στο μέλλον με τις ΗΠΑ του Τραμπ.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr