Επιτυχής η «1η στον κόσμο» Επί Τόπου Αλλαγή Γεννήτριας σε Πλωτή Ανεμογεννήτρια στη Σκωτία

Επιτυχής η «1η στον κόσμο» Επί Τόπου Αλλαγή Γεννήτριας σε Πλωτή Ανεμογεννήτρια στη Σκωτία
energia.gr
Παρ, 20 Σεπτεμβρίου 2024 - 12:31

Μια γεννήτρια σε μια τουρμπίνα στο πλωτό αιολικό πάρκο Kincardine στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας αντικαταστάθηκε, σε αυτό που υποστηρίζεται ως η «πρώτη» στον κόσμο επιτόπου ανταλλαγή σημαντικών εξαρτημάτων σε πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Οι εργασίες στην ανεμογεννήτρια Vestas V164-9,5 MW πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ενός σκάφους υπεράκτιας υποστήριξης (OSV), χωρίς να χρειαστεί να ρυμουλκηθεί η μονάδα σε λιμάνι, και υποστηρίχθηκαν από σκάφη μεταφοράς πληρώματος (CTV).

 

Στη διαδικασία συμμετείχαν διάφορες εταιρείες, όπως η LiftOff, η Vestas, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Kincardine Dragados S.A. και η Cobra Wind International.

«Πιέζοντας τα όρια της καινοτομίας και αγκαλιάζοντας την απαίτηση βελτίωσης των προηγούμενων διαδικασιών, πετύχαμε μια παγκόσμια πρώτη τεχνική λύση που επαναπροσδιορίζει το μέλλον για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο José Polimón Olabarrieta, γενικός διευθυντής της Kincardine Offshore Windfarm Limited (KOWL).

Για την εκτέλεση της διαδικασίας, ένας γερανός GenHook up-tower, που προμήθευσε η ολλανδική LiftOff, εγκαταστάθηκε προσωρινά στην κορυφή της τουρμπίνας Vestas.

Αφού η Vestas προετοίμασε τη γεννήτρια της ανεμογεννήτριας και απέσυρε την παλιά, η LiftOff την ανύψωσε από την άτρακτο και την κατέβασε στο κατάστρωμα του πλωτού σκάφους, όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο OSV.

Χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, η γεννήτρια αντικατάστασης μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο πλωτό και ανυψώθηκε στην άτρακτο με τη χρήση του γερανού GenHook.

Το πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο 50 MW Kincardine, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τις ακτές του Aberdeen, αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες Vestas V164-9,5 MW και μία V80-2 MW, κάθε μία από τις οποίες είναι εγκατεστημένη σε ημιβυθιζόμενες πλατφόρμες WindFloat που σχεδιάστηκαν από την Principle Power.

Τοποθετημένες σε βάθη νερού που κυμαίνονται από 60 έως 80 μέτρα, οι εν λόγω ανεμογεννήτριες παράγουν με επιτυχία καθαρή ενέργεια από τον Οκτώβριο του 2021.