Έχει Δίκιο ο Ντράγκι για τον «Αργό Θάνατο» της Ε.Ε. 

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις ύψους 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, πολύ υψηλότερο του 1-2% του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Αυτό αναφέρεται στην 400σελίδων έκθεση του Μάριο Ντράγκι, η οποία προειδοποιεί την Ένωση ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν «αργό θάνατο». Και ο κ.«whatever it takes» έχει απόλυτο δίκιο δεδομένου ότι η ΕΕ χάνει συνεχώς έδαφος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα,  ενώ καραδοκεί και η αναδυόμενη δύναμη της ομάδος των BRICS. Πράγματι, μετά την Ρωσία και την Τουρκία, η Κίνα έκανε να τεράστιο άνοιγμα  προς την Αφρική, υποσχόμενη 50 δισ. δολ. σε οικονομική στήριξη τα επόμενα τρία χρόνια και στενότερη στρατιωτική συνεργασία στο περιθώριο της διασκέψεως του Φόρουμ για την Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC).  

energia.gr
Τρι, 24 Σεπτεμβρίου 2024 - 08:44

'Έδωσε μάλιστα έμφαση στους γείτονες της ΕΕ και της Ελλάδος, που αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα την παρούσα περίοδο, την Λιβύη και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, η Κίνα ανεκοίνωσε μια ένεση 14 εκατομμυρίων δολαρίων στην μεγαλύτερη οικονομία της Βορείου  Αφρικής, την Αίγυπτο, για να επενδύσει σε κοινά έργα μεταξύ των δύο χωρών.  Επιπλέον, το Πεκίνο ανακοίνωσε  μια νέα στρατηγική συμφωνία με την Λιβύη για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της και την βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεως  των πολιτών της.

Την ίδια ώρα, οι προετοιμασίες για την  διεξαγωγή της Συνόδου των  BRICS στις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου στο Καζάν βρίσκονται στην τελική ευθεία.  Η Ρωσία προσκάλεσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να συμμετάσχει στην Σύνοδο σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την θετική απάντηση της Σαουδικής Αραβίας. Οι BRICS είχαν απευθύνει πέρυσι πρόσκληση για προσχώρηση στην Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Αργεντινή απήντησε  αρνητικά και η Σαουδική Αραβία το σκέφτεται.

Όσον αφορά την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS δεν θεωρείται καθόλου δεδομένη. Παρ ότι η Μόσχα την υποστηρίζει, η Άγκυρα θα κληθεί να ξεπεράσει τα εμπόδια του Πεκίνου αλλά και του Νέου Δελχί, με τους οποίους δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις.  Η Τουρκία έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την Ινδία καθώς υποστηρίζει το Πακιστάν στην διαμάχη τους για το Κασμίρ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το Πεκίνο εξ αιτίας της στάσεως του απέναντι στους Ουιγούρους, μια τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην στρατηγική περιοχή Σιντζιάνγκ στα βορειοδυτικά της Κίνας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  Χακάν Φιντάν, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Anadolu δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα βέλη του προς την ΕΕ, δηλώνοντας «εάν η οικονομική μας ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε στεφθεί με την απόδοση της ιδιότητας του μέλους, πέραν της Τελωνειακής Ένωσης, ίσως να μην βρισκόμασταν σε αυτού του είδους την αναζήτηση». Επιπλέον διευκρίνισε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά όχι μόνο στους BRICS, αλλά και στην ASEAN.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα ανοίγματα της Ρωσίας και της Κίνας στην Αφρική αλλά και η ενδυνάμωση των BRICS αποδεικνύουν ότι μια νέα τάξη πραγμάτων βρίσκεται προ των πυλών, στην οποία η Δύση δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να έχει τον  πρώτο λόγο. Και αν και οι ΗΠΑ μπορούν να σώσουν κάπως την πατρίδα, η ΕΕ υστερεί δραματικά, τόσο σε κύρος όσο και και σε επιρροή. Και η επιλογή της κ. Φον ντερ Λάιεν να στρέψει όλη την προσοχή στην Ουκρανία, δίδοντας σχεδόν όλα τα σημαντικά χαρτοφυλάκια στις Βαλτικές χώρες, δεν συνιστά σε καμμία περίπτωση επίδειξη πυγμής. Διότι από την Μεσόγειο και κάτω επικρατεί το χάος και η ΕΕ δεν έχει πλέον καμία ανάμειξη ούτε στα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, ούτε στην Αφρική, ούτε στην Ασία. Η μονοθεματική αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων θα φέρει ακριβώς τα αντίστροφα αποτελέσματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται πάντα πίσω από τις εξελίξεις και να αναζητά λύσεις στο και πέντε.

Διαβάστε ακόμα