Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε πως η χώρα παρείχε 5,7 δις ευρώ για την κλιματική χρηματοδότηση των φτωχότερων κρατών το 2023. Το ποσό είναι κατά πολύ χαμηλότερο των 6,4 δις ευρώ που είχαν δοθεί το 2022, ενώ απέχει σημαντικά και από τον στόχο των 6 δις ετησίως που είχε θέσει ο Καγκελάριος Σολτς. Ως εκ τούτου, το σχέδιο των πιο ανεπτυγμένων κρατών για ετήσιες χρηματοδοτήσεις 100 δις δολαρίων προς την κλιματική προσαρμογή των αναπτυσσόμενων κρατών δεν θα επιτευχθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2009, όταν ανακοινώθηκε αυτό το σχέδιο, έχει υλοποιηθεί μόνο μία φορά το 2022.
Το χρηματοδοτικό κενό της Γερμανίας προκλήθηκε από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Σολτς, μειώνοντας τον προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης κατά 12% για το 2023. Αυτό οδήγησε άλλα υπουργεία να συνεισφέρουν ώστε να αποφύγουν μία μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εκ μέρους του Βερολίνου. Παρά τη σχετική δέσμευση του Σολτς, η μελλοντική συνεισφορά της Γερμανίας είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός πρόκειται να ξεκινήσει τις σκληρές διαπραγματεύσεις για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024.
Η αστοχία της Γερμανίας, καθώς και οι δημοσιονομικές πιέσεις προς την κυβέρνηση, αναπόφευκτα θα προκαλέσουν αμηχανία στη γερμανική αντιπροσωπεία στο COP29. Η χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης, ειδικά προς τα φτωχότερα κράτη, αποτελεί την προτεραιότητα των διαπραγματευτών, οι οποίοι σπεύδουν να καταλήξουν σε μία ευρύτερη συναίνεση για τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν.