ΕΕ: Θέτει Νέους Περιορισμούς για την Κινεζική Συμμετοχή σε Έργα Υδρογόνου

ΕΕ: Θέτει Νέους Περιορισμούς για την Κινεζική Συμμετοχή σε Έργα Υδρογόνου
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 27 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:07

Ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης ανοίγει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, αυτή τη φορά με αφορμή το υδρογόνο. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Βρυξέλλες θα θέσουν περιορισμούς στην επερχόμενη δημοπρασία για ηλεκτρολύτες υδρογόνου ώστε να μπλοκάρουν την παρουσία των κινεζικών προϊόντων

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου και θα αφορά σε έργα αξίας 1,2 δις ευρώ για την ανάπτυξη του πράσινου καυσίμου στην Ευρώπη. Η Επιτροπή δημοσίευσε τον κατάλογο των κριτηρίων συμμετοχής, ανάμεσά τους και ο περιορισμός των στιβάδων ηλεκτρόλυσης κινεζικής κατασκευής στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι οι ανάδοχοι των έργων οφείλουν να προμηθευτούν την πλειοψηφία των συστημάτων ηλεκτρόλυσης από παραγωγούς εκτός Κίνας. Αυτό αποτελεί πρόκληση καθώς η Κίνα ελέγχει πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής στον κλάδο.

Παρά τα μέτρα των ευρωπαϊκών αρχών, η ανακοίνωση της δημοπρασίας έτυχε χλιαρής υποδοχής από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υδρογόνου. Οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν δεν είναι αρκετά αυστηροί, θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου που αναπτύσσεται με ιδιαίτερη βραδύτητα. Τους προηγούμενους μήνες, η ΕΕ είχε προχωρήσει σε μία σειρά βημάτων για την ενίσχυση του υδρογόνου, μεταξύ αυτών και μία διμερής συμφωνία με την Ιαπωνία, ωστόσο ο θετικός αντίκτυπος δεν έχει καταγραφεί στην αγορά προς το παρόν.