Η απόφαση για την απόκτηση συμμετοχών έως και 32% συμβάλλει γενικότερα και στην προσπάθεια της Γαλλίας να έχει 45 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε λειτουργία μέχρι το 2050 για να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η χώρα υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών αδειοδότησης και των πολλαπλών προσφυγών που υποβάλλονται κατά των έργων, σημειώνει το Reuters.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί περισσότερη αιολική ενέργεια στην περιοχή, έχοντας συνάψει συμφωνία τον Ιούλιο με την Deutsche Bank για τη χρηματοδότηση περισσότερων επενδύσεων στον τομέα αυτό.
Η Ευρωπαική Ενωση επιθυμεί οι τράπεζες να υποστηρίξουν την αύξηση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να βοηθήσουν στην τήρηση των κλιματικών πολιτικών και να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αύξηση δυναμικότητας
Μια έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) έδειξε ότι η νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε πέρυσι το ρεκόρ των 473 γιγαβάτ (GW).
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από το ρεκόρ των 473 γιγαβάτ (GW) που προστέθηκαν το 2023, το 81% ή 382 GW των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία, σε κλίμακα κοινής ωφελείας είχαν χαμηλότερο κόστος από τα εναλλακτικά τους με καύση ορυκτών καυσίμων.
Ακόμα, με βάση τα στοιχεία της IRENA η ανανεώσιμη ενέργεια -συνολικά- που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από το 2000 έχει εξοικονομήσει έως και 409 δισεκατομμύρια δολάρια σε κόστος καυσίμων στον τομέα της ενέργειας.
(από ot.gr)