Η Ε.Ε. Ανησυχεί για την Επάρκεια Φ. Αερίου τον Χειμώνα- «Ένεση» από το Αζερμπαϊτζάν

Η Ε.Ε. Ανησυχεί για την Επάρκεια Φ. Αερίου τον Χειμώνα- «Ένεση» από το Αζερμπαϊτζάν
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 30 Σεπτεμβρίου 2024 - 09:41

Το Αζερμπαϊτζάν και μια κοινοπραξία στην οποία ηγείται η BP κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα. Το νέο απόθεμα, που ανακαλύφθηκε νωρίτερα το έτος που διανύουμε βρίσκεται κάτω από το τεράστιο πετρελαϊκό κοίτασμα, Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) και θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά 

τον όγκο του φυσικού αερίου που θα  μπορούσε να εξάγει η πρώην σοβιετική δημοκρατία προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με την BP το απόθεμα εκτιμάται ότι περιέχει 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου «στη θέση τους», ή περίπου 113 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

Η είδηση αποτελεί αναπάντεχο δώρο για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Για το άλμα των τιμών στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, (οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Οκτωβρίου κινούνται ενδοσυνεδριακά πέριξ των 39,200 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία αύξηση 1,91%) ευθύνονται μια σειρά από λόγοι, όπως η εκτίμηση για έναν πιο κρύο χειμώνα σε σύγκριση με τις θερμότερες χειμερινές περιόδους το 2023 και το 2022, αλλά και η εκπνοή της 5ετους συμφωνίας που είχε συνάψει η Gazprom για μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω αγωγών που διέρχονται την Ουκρανία. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι το Κίεβο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με την ρωσική πλευρά.

Σημειώνουμε ότι η Ε.Ε. εισήγαγε το 2023, συνολικά, 11,8 bcm αζέρικου φυσικού αερίου, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία με την ηγεσία του Μπακού για τον διπλασιασμό των εισαγωγών αερίου της χώρας, στα τουλάχιστον 20 bcm ετησίως έως το 2027, προκειμένου να αντικαταστήσει τις προμήθειές της από την Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει αυτό το χρόνο τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στα 13 bcm. Πέρυσι, οι εξαγωγές του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μέσω των τριών αγωγών που απαρτίζουν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, ανήλθαν σε 11,8 bcm, από 10 bcm to 2021. 

Η συμφωνία μεταξύ της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Socar, και της κοινοπραξίας υπό την ΒΡ επισημοποιήθηκε μέσω προσθήκης στην υφιστάμενη συμφωνία επιμερισμού της παραγωγής που κατέχει η κοινοπραξία για το κοίτασμα ACG που ανανεώθηκε το 2017 και ισχύει έως το 2049.

Η BP ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η κοινοπραξία πραγματοποίησε γεώτρηση αξιολόγησης στις αρχές του 2023 και τον Ιούλιο επιβεβαίωσε την παρουσία «κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μεγάλο βάθος». Τα μέλη της κοινοπραξίας ACG συνεργάζονται τώρα με τη Socar για να διαμορφώσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης για το νέο απόθεμα φυσικού αερίου- η παραγωγή από την υπάρχουσα εκτίμηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι σύμφωνα με τους όρους του προσαρτήματος, η Socar θα αγοράσει όλο το παραγόμενο αέριο. Λεπτομέρειες σχετικά με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής από το νέο απόθεμα δεν έχουν ανακοινωθεί.

«Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Το έργο αυτό θα ενισχύσει το ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ως βασικού προμηθευτή ενέργειας στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια των εταίρων μας», ανέφερε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Socar.

 

Εισαγωγές και κατανάλωση φ. αερίου στην Ελλάδα 

Μειωμένες κατά -21,5% ήταν πέρυσι οι συνολικές εισαχθείσες ποσότητες φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), σε σχέση με τις παραλαβές ένα χρόνο νωρίτερα. 

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, το α’ εξάμηνο του 2024, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 29,76%, για να πλησιάσει τις 30,78 Τεραβατώρες (TWh), από 23,72 TWh στην αντίστοιχη περίοδο, το 2023. Αντίθετα, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου καταγράφεται μειωμένη κατά -7,14%. 

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 30,93 TWh, ήτοι, μειωμένες σε ποσοστό -8,14% από τις 33,67 TWh το α’ εξάμηνο του 2023. Οι μεγαλύτερες ποσότητες παρελήφθησαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (15,7 TWh), από το οποίο διήλθε το 50,76% των συνολικών εισαγωγών, ενώ από το σημείο εισόδου της Νέας Μεσημβρίας, (αγωγός TAP), διήλθε το 19,52% ή 6,03 TWh.