Λύση στο αδιέξοδο που σταμάτησε την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης φαίνεται να δίνει το κοινοβούλιο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι Λίβυοι βουλευτές ενέκριναν τον διορισμό ενός νέου διοικητή για την κεντρική τράπεζα της χώρας, κίνηση που θεωρείται απαραίτητη για την επαναλειτουργία των μονάδων εξόρυξης

Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή πετρελαίου είχε σταματήσει στη Λιβύη τον Αύγουστο, εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των διαφορετικών ηγεσιών που υπάρχουν στη χώρα. Η κυβέρνηση της δύσης, που εδρεύει στην Τρίπολη, απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Sadiq Al-Kabir. Σε αντίποινα, η κυβέρνηση της ανατολής, που εδρεύει στη Βεγγάζη, διέταξε τη διακοπή λειτουργίας των εξορύξεων. Ως εκ τούτου, ο διορισμός ενός νέου διοικητή, του Naji Issa, πιθανότατα προμηνύει θετικές εξελίξεις για την ενεργειακή παραγωγή της Λιβύης.

Υπό κανονικές συνθήκες, η Λιβύη παράγει 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, έχοντας εξασφαλίσει ειδική άδεια από τον ΟΠΕΚ+. Οι εξαγωγές πετρελαίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα της Βορείου Αφρικής, η οποία παραμένει διαιρεμένη και ασταθής για περισσότερη από μία δεκαετία μετά την πτώση του Μουαμάρ Γκαντάφι το 2011.