πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής, δηλαδή την απανθρακοποίηση. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η ραγδαία ανάπτυξη της ΑΙ θα πυροδοτήσει μία αντίστοιχη αύξηση της ενεργειακής ζήτησης. Μάλιστα, οι ενεργειακές ανάγκες των ψηφιακών υποδομών θα ξεπεράσουν τη συνολική κατανάλωση ολόκληρων κρατών, γεγονός που αναδεικνύει τις πρωτοφανείς ποσότητες ενέργειας που θα χρειαστούν. Εντούτοις, υπάρχουν ανησυχίες για το κατά πόσο τα ηλεκτρικά δίκτυα που βρίσκονται στη φάση της πράσινης μετάβασης θα καταφέρουν να καλύψουν τις υψηλές ανάγκες της ΑΙ.
Οι άνθρωποι της αγοράς είναι προς το παρόν διχασμένοι, με κάθε την κάθε πλευρά θα προωθεί μία διαφορετική λύση. Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι ΑΠΕ θα καταφέρουν να στηρίξουν την ΑΙ. Οι πιο μετριοπαθείς πιστεύουν ότι η ΑΙ απαιτεί μεγάλες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια, η οποία αποτελούσε ταμπού μέχρι πρόσφατα. Υπάρχουν και οι πιο συντηρητικοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ΑΙ θα αποτελέσει το τελικό “σωσίβιο” των ορυκτών καυσίμων.
Αυτό το τρίτο σενάριο είναι που προκαλεί ανησυχίες στους υποστηρικτές της κλιματικής δράσης. Μία πρόσφατη έρευνα του BloombergNEF προβλέπει πως οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να φτάσουν τον στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 50-52% μέχρι το 2030, φτάνοντας με δυσκολία το 34% συγκριτικά με τα επίπεδα το 2005. Ο βασικός λόγος για αυτή την απόσταση είναι η —μέχρι πρόσφατα— απρόβλεπτη ανάπτυξη των ενεργειακών αναγκών της ΑΙ.
Το πρόβλημα είναι εμφανές: Δεκαετίες καθυστερήσεων και διστακτικές επενδύσεις σημαίνουν πως η σημερινή ανάπτυξη των ΑΠΕ και των άλλων αναγκαίων υποδομών δεν επαρκεί για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Ως εκ τούτου, το κενό θα πρέπει να καλυφθεί από κάποια άλλη μορφή ενέργειας, και τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν την πιο άμεση λύση. Πρόσφατα, ο CEO της Chevron, Μάικλ Γουίρθ, ανέφερε πως η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την ηλεκτροδότηση της ΑΙ είναι το φυσικό αέριο, δεδομένου ότι οι σχετικές υποδομές υπάρχουν και λειτουργούν ήδη.
Καθώς η συζήτηση εντείνεται, οι κυβερνήσεις καλούνται να δώσουν απαντήσεις. Η κυβέρνηση Μπάϊντεν προχώρησε στην ψήφιση του εμβληματικού Πλαισίου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), το οποίο έχει πετύχει να προσελκύσει πολλές νέες επενδύσεις. Εντούτοις, η απειλή της επανεκλογής Τραμπ και η δυνητική κατάργηση του IRA, προκαλεί νέες ανησυχίες σε όσους ήλπιζαν σε ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ.