Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στις 15 Οκτωβρίου ε.έ. κι η αποσύνδεση της από εκείνη των Σκοπίων, αποκαλύπτει ότι η δεκαετής καθυστέρηση στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος τελειώνει και ένας νέος ορίζων πολιτικών, οικονομικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων ανατέλλει. Η επίσκεψη του προέδρου 

του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα-μαινομένου μάλιστα του πολέμου στον Λίβανο-υπογραμμίζει την γεωστρατηγική σημασία της θαλασσίας οδού του Ιονίου πελάγους και της Αδριατικής θαλάσσης, από Καλαμών μέχρι Τεργέστης.

Η πιθανή ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη νοτιοδυτική πλευρά του Κρητικού πελάγους, συμπληρώνει το κενό που είχε μείνει απαρατήρητο από την εποχή της Βενετικής Δημοκρατίας που κατέλυσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης το 1805 μέχρις σήμερον, στην βόρειο Μεσόγειο θάλασσα.

Πράγματι, η οδική σύνδεση τόσων σημαντικών πόλεων, από την Καλαμάτα, Πάτρα, Ιωάννινα, Δυράχειον, Τίρανα, Ποντγκόριτσα, Ντουμπρόβνικ, Σπλίτ, Ριρτζέκα, Τεργέστη, θα φέρει την κεντρική Ευρώπη, πιο κοντά στην Ελλάδα και θα δώσει ώθηση και διέξοδο στον θαλάσσιο Τουρισμό. Θα ενοποιήσει αγορές που μέχρις σήμερα ήσαν κατακερματισμένες και θα συγκροτήσει μία ισχυρά αμυντική συμμαχία των Ευρωπαϊκών χωρών έναντι του ανερχομένου Ισλαμικού κινδύνου…

Η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ θα κατοχυρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής κοινότητος της Βορείου Ηπείρου και θα άρει εχθρότητες του παρελθόντος.

Η χρηματοδότηση έργων υποδομής, από Κοινοτικούς πόρους, θα βοηθήσει την Αλβανία να ξεφύγει από την οικονομική υπανάπτυξη, να αναπροσελκύσει τους Αλβανούς εργαζομένους στην πατρίδα τους και να γίνει πόλος έλξεως σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στις ενοποιούμενες οικονομικώς περιοχές.

Ήδη, διεθνές επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκδηλούται από τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου και την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μέχρις της νήσου Σασώνος και επέκεινα στις Δαλματικές ακτές.

Δεν είναι τυχαίον ότι η Αμερική και η ΕΕ προκρίνει ως γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας (ΟΑΣΕ) έναν Αλβανό διπλωμάτη τον Ίγκλι Χασάνι κι απορρίπτει την υποψηφιότητα του Τούρκου Φεριντούν Σινιρλίογλου, γνωστού ανθέλληνος.