Ουκρανία: Κριτική στον Υπουργό Ενέργειας για Λάθος Αντιδράσεις μετά τις Επιθέσεις στο Ηλεκτρικό Δίκτυο

Ουκρανία: Κριτική στον Υπουργό Ενέργειας για Λάθος Αντιδράσεις μετά τις Επιθέσεις στο Ηλεκτρικό Δίκτυο
energia.gr
Τρι, 1 Οκτωβρίου 2024 - 11:16

Ενόψει του τρίτου και πιο κρίσιμου χειμώνα του πολέμου στην Ουκρανία, οι επικρίσεις πληθαίνουν για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στις επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυο και για τις προτεραιότητές της κατά την ανοικοδόμηση. Ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλούσενκο δέχθηκε πυρά επειδή καθυστέρησε κατά δύο χρόνια τις προσπάθειες για την αποκέντρωση της

παραγωγής ενέργειας, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτη στις ρωσικές επιθέσεις. Το υπουργείο Ενέργειας άρχισε να λαμβάνει μέτρα για την κατασκευή μικρότερων σταθμών παραγωγής ενέργειας μόλις αυτό το καλοκαίρι, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει φθηνά δάνεια για να προσελκύσει επενδυτές σε αυτά τα έργα.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι οι προσπάθειες αυτές θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει το 2022, αμέσως μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, όταν η Μόσχα έβαλε στο στόχαστρο το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας και ότι εκατοντάδες μικρότεροι σταθμοί που λειτουργούν με φυσικό αέριο ή έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί σε αυτό το διάστημα.

«Το υπουργείο ενέργειας δεν ενδιαφέρεται για την αποκέντρωση. Αντίθετα, ενδιαφέρεται για τον συγκεντρωτισμό, θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού τομέα, ιδίως της παραγωγής, κάτω από τις κρατικές τους εταιρείες», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ενέργειας.

Ο Γκαλούσενκο, λένε ειδικοί και αξιωματούχοι, έχει αντ' αυτού πιέσει για την κατασκευή μεγάλων και δαπανηρών πυρηνικών αντιδραστήρων, η κατασκευή των οποίων διαρκεί επτά έως δέκα χρόνια. Πριν γίνει υπουργός το 2021, ο Γκαλούσενκο ήταν αντιπρόεδρος της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Energoatom.

Το υπουργείο δήλωσε στους Financial Times ότι έχει αναπτύξει μια στρατηγική και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποκέντρωση, αλλά αρνήθηκε να δώσει παραδείγματα, επικαλούμενο τους περιορισμούς εν καιρώ πολέμου. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της πυρηνικής παραγωγής θα «διασφαλίσει τις ανάγκες ανάκαμψης της χώρας και την ενεργειακή σταθερότητα στο μέλλον».

Τα σχέδια για τις προσπάθειες αποκέντρωσης που υποβλήθηκαν το 2022, όταν η Ρωσία άρχισε για πρώτη φορά να χτυπά το σύστημα, αγνοήθηκαν, δήλωσε η Βικτόρια Βοϊτσίτσκα, εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας και πρώην μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας. «Είδαμε [τον Γκαλουσένκο] να προωθεί το σχέδιο κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων... αυτό δεν θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε τον ερχόμενο χειμώνα και τον επόμενο χειμώνα».

Ο Βολοντίμιρ Oμελχένκο, διευθυντής ενεργειακών προγραμμάτων στο think-tank Razumkov Centre, δήλωσε στους Financial Times ότι εκτός του ότι είναι λιγότερο ευάλωτοι σε επιθέσεις, οι μικρότεροι αποκεντρωμένοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας χρειάζονται περίπου ενάμιση χρόνο για να κατασκευαστούν και είναι «πολύ φθηνότεροι» από την επισκευή ή την κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων παραγωγής.

Μετά τις καταστροφικές επιθέσεις την άνοιξη του τρέχοντος έτους, οι οποίες κατέστρεψαν 9GW από τα 19GW παραγωγής ενέργειας της χώρας, οι ουκρανικές ενεργειακές εταιρείες έχουν επισκευάσει ορισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που υπέστησαν ζημιές και έχουν κατασκευάσει προστατευτικά καταφύγια για να τους θωρακίσουν από νέα χτυπήματα.