Η βρετανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Vitol είχε κέρδη άνω των 600 εκατ. λιρών πέρυσι, καθώς συνέχισε να απολαμβάνει τα οφέλη από τις υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Η VPI ανακοίνωσε προσαρμοσμένα ετήσια κέρδη προ φόρων ύψους 639,8 εκατ. στερλινών, περισσότερα από

250 ανά τοις εκατό υψηλότερα από τα 177 εκατ. στερλίνες του 2021, πριν από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Είναι επίσης αυξημένα σε σχέση με τα 555,5 εκατ. στερλίνες που πραγματοποιήθηκαν το 2022, σύμφωνα με τους λογαριασμούς της VPI Holding που είδαμε από τους Financial Times, καταδεικνύοντας πώς η Vitol έχει επωφεληθεί από την αναστάτωση της αγοράς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.
Η μητρική εταιρεία Vitol, ο μεγαλύτερος έμπορος εμπορευμάτων στον κόσμο, πραγματοποίησε 13 δισ. δολάρια καθαρά κέρδη το 2023, τα οποία αποκάλυψαν οι FT τον Απρίλιο, πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές, υπογραμμίζοντας την ισχυρή θέση του ομίλου στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Ο Jorge Pikunic, διευθύνων σύμβουλος της VPI, δήλωσε ότι ενώ οι τιμές είχαν μειωθεί το 2023, μεγάλο μέρος των ενέργειας που παρήχθη το έτος είχε πωληθεί εκ των προτέρων το 2022, όταν οι τιμές ήταν υψηλές λόγω των ελλείψεων και της ανησυχίας για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.
«Οι λειτουργικές επιδόσεις ήταν πολύ, πολύ ισχυρές», πρόσθεσε. «Οι μετρήσεις αξιοπιστίας ήταν ακόμη ισχυρότερες από ό,τι το 2022, λόγω των επενδύσεων που έχουμε κάνει στα περιουσιακά μας στοιχεία τα τελευταία τρία χρόνια».
Πρόσθεσε όμως ότι η αγορά είχε αλλάξει «αρκετά σημαντικά» κατά τη διάρκεια του 2023, με τις τιμές να πέφτουν λόγω παραγόντων όπως η υψηλότερη παραγωγή από την πυρηνική ενέργεια της Γαλλίας στόλου, τα υψηλά επίπεδα αιολικής ενέργειας και τη χαμηλότερη ζήτηση.

«Οι υψηλές τιμές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και αυτή η ζήτηση δεν έχει [επανέλθει] ανεβαίνει», είπε. «Όλα αυτά έχουν μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές. Είχε επίσης ως αποτέλεσμα χαμηλότερες μεταβλητότητα».
Πρόσθεσε: «Τα χρόνια των σταθερών κερδών για την παραγωγή ενέργειας είναι πολύ πίσω μας. Αυτό είναι μια απίστευτα ευμετάβλητη αγορά [για τα κέρδη]».
Τα προσαρμοσμένα κέρδη δεν περιλαμβάνουν την αξία των συμβολαίων που αγοράζει εκ των προτέρων η VPI για την αντιστάθμιση δεσμεύσεις προμήθειας. Όταν αυτά συμπεριλαμβάνονται, η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη προ φόρων ύψους 196,8 εκατ. λιρών το 2023, από 1,3 δισ. λίρες το 2022.
Η VPI κατέχει τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ταχείας καύσης που αγόρασε από τη βρετανική Drax το 2020, καθώς και μια μονάδα παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στο Immingham, στο βόρειο Lincolnshire, η οποία παρέχει ατμό στα διπλανά διυλιστήρια πετρελαίου.
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ταχείας καύσης ανταποκρίνονται γρήγορα στις διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης, γεγονός που τους προσδίδει σημαντικό ρόλο στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μπορούν να επιταχύνουν να καλύψουν τυχόν διαφαινόμενα κενά.
Ο ρόλος αυτός είναι πιθανό να γίνει πιο σημαντικός καθώς η διαλείπουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τεθεί υπό έλεγχο τα τελευταία χρόνια, καθώς οι υψηλές χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Οι λογαριασμοί ενέργειας των βρετανικών νοικοκυριών πρόκειται να αυξηθεί κατά 10% την Τρίτη λόγω των υψηλότερων τιμών χονδρικής.

Η VPI έχει επενδύσει 225 εκατ. λίρες Αγγλίας κατά τη διάρκεια του 2023 για να συντηρήσει το στόλο της και να κατασκευάσει νέες μονάδες φυσικού αερίου, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Ξόδεψε επίσης 90,2 εκατ. στερλίνες για την αγορά μπαταριών και ηλιακών συστήματα στην Ιρλανδία.
Επιπλέον, αναπτύσσει σχέδια για την προσάρτηση τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στις Immingham και να αποθηκεύσει τις εκπομπές κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, ένα από τα πολλά σχέδια που είναι στη σειρά για κυβερνητική υποστήριξη, ώστε να προσπαθήσει να αποκτήσει η εκκολαπτόμενη τεχνολογία να τεθεί σε εφαρμογή.
Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει έως και 450 εκατ. ευρώ σε γερμανικά έργα μπαταριών κατά τα επόμενα τρία έως πέντε έτη.
Η VPI ιδρύθηκε το 2013, όταν η Vitol αγόρασε τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Immingham από την Phillips 66.