Η κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) υπέγραψε συμφωνία για την αγορά της γερμανικής εταιρείας παραγωγής χημικών Covestro έναντι 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (16,30 δισεκατομμύρια δολάρια), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η ADNOC κατέθεσε «προσφορά εξαγοράς στα 62,00 ευρώ ανά μετοχή της Covestro», όπως επιβεβαίωσε η γερμανική εταιρεία σε ξεχωριστή ανακοίνωση. «Αυτή θα αποφέρει έσοδα 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Covestro θα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την περαιτέρω εφαρμογή της στρατηγικής της», πρόσθεσε.

Στην επενδυτική συμφωνία περιλαμβάνεται η δέσμευση της ADNOC να υποστηρίξει τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Covestro και να διατηρήσει την καθιερωμένη εταιρική της διακυβέρνηση.

Η προσφορά εξαρτάται από την εξασφάλιση τουλάχιστον του 50% συν μία μετοχή και τους συνήθεις όρους ολοκλήρωσης της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των συγχωνεύσεων, του ελέγχου των ξένων επενδύσεων και των εγκρίσεων ξένων επιδοτήσεων εκ μέρους της ΕΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συμφωνία «σηματοδοτεί ένα βήμα αλλαγής για την ADNOC, υποστηρίζοντας τη διεθνή αναπτυξιακή μας στρατηγική που επικεντρώνεται στα χημικά, το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα», όπως αναφέρει η εταιρεία του Άμπου Ντάμπι σε ανάρτησή της στο X.

Η Covestro ιδρύθηκε το 2015 ως spin-off του γερμανικού φαρμακευτικού ομίλου Bayer.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Markus Steilemann, Διευθύνων Σύμβουλος της Covestro, δήλωσε ότι με την υποστήριξη της ADNOC, «θα έχουμε μια ακόμη ισχυρότερη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη σε εξαιρετικά ελκυστικούς τομείς και μπορούμε να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στον πράσινο μετασχηματισμό».

Από την πλευρά του, ο Sultan Ahmed Al Jaber, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος της ADNOC, δήλωσε ότι η «στρατηγική συνεργασία» ευθυγραμμίζεται άψογα με το όραμα της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη και «το όραμα να αποτελέσει μια από τις 5 κορυφαίες εταιρείες χημικών προϊόντων στον κόσμο».