Η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου AP Moller είναι πιο γνωστή ως ιδιοκτήτης της Maersk και έχει επενδύσει πολλά για να δημιουργήσει μια αλυσίδα εφοδιασμού με πράσινη μεθανόλη για το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο πλοίων μεθανόλης διπλού καυσίμου της Maersk Line. Η πράσινη μεθανόλη είναι ένα βασικό συστατικό για τη μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και είναι σε έλλειψη.

Το εσωτερικό χαρτοφυλάκιο ενέργειας της AP Moller επιτρέπει στη Maersk να λειτουργεί ορισμένα από τα πλοία της με καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς οι κανονισμοί γίνονται αυστηρότεροι. Η AP Moller ανακοίνωσε τώρα σχέδια να μετατρέψει μέρος αυτού του καυσίμου σε πλαστικό. 

Τη Δευτέρα, μια νεοσύστατη εταιρεία πλαστικών ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου στην Αμβέρσα που θα αντλεί την πρώτη του ύλη από το δίκτυο προμήθειας πράσινης μεθανόλης της AP Moller. Το εργοστάσιο θα μετατρέψει την πράσινη μεθανόλη σε πολυπροπυλένιο (που χρησιμοποιείται συνήθως για συσκευασία) και πολυαιθυλένιο (συχνά χρησιμοποιείται για πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μιας χρήσης). Πρόκειται για μη βιοαποδομήσιμα προϊόντα με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα συμβατικά πλαστικά, αλλά κατασκευασμένα με ανανεώσιμη πηγή μεθανόλης. 

Η εταιρεία Vioneo που ανήκει στην AP Moller, λέει ότι έχει σχεδιάσει το εργοστάσιό της με αποδεδειγμένες τεχνολογίες και θα λειτουργεί τις εγκαταστάσεις της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαλείφοντας όλες τις εκπομπές CO2 από την παραγωγή. Η εταιρεία πιστεύει ότι αυτό θα εξοικονομήσει έως και έξι κιλά CO2 ανά κιλό παραγόμενου πλαστικού και θα επιτύχει το χαμηλότερο κόστος μείωσης του άνθρακα στην αγορά. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τις λατινικές λέξεις για «ταξίδι» και «νέο», και η Vioneo λέει ότι «έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τον ευρωπαϊκό τομέα χημικών και να τοποθετήσει την Ευρώπη ως ηγέτη στην απολιθοποίηση της βιομηχανίας [πλαστικών]».

Το πρώτο εργοστάσιο πλαστικών της Vioneo θα αρχίσει να καταναλώνει πράσινη μεθανόλη το 2028, δύο χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία-στόχο του ΙΜΟ για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές 5% της παγκόσμιας προσφοράς καυσίμων καυσίμων. 

"Η AP Moller Holding έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη μετάβαση σε πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα και απολιθωμάτων, προωθώντας την παραγωγή πράσινης μεθανόλης και τις εφαρμογές της σε διάφορους τομείς. Η κυκλοφορία του Vioneo σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη δέσμευση", δήλωσε ο CIO της AP Moller, Jan T. Η Nielsen σε δήλωση. 

Τον Αύγουστο, η μονάδα Maersk της AP Moller Holding ανακοίνωσε σχέδια για παραγγελία έως και 60 νεότευκτων πλοίων διπλού καυσίμου, συμπεριλαμβανομένων - για πρώτη φορά - απροσδιόριστου αριθμού πλοίων διπλού καυσίμου LNG. Μέχρι την ανακοίνωση του Αυγούστου, η Maersk ήταν αποκλειστικά αφοσιωμένη στην πράσινη μεθανόλη ως διπλό καύσιμο και τα στελέχη της είχαν προηγουμένως απορρίψει  τη δυνατότητα του LNG ως «άλλο ορυκτό καύσιμο».