Νέα άνοδο σημειώνουν σήμερα, Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η οποία εντείνει τους φόβους ότι η Μέση Ανατολή οδεύει προς έναν περιφερειακό πόλεμο σε πλήρη έκταση και ο οποίος θα μπορούσε να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην παγκόσμια αγορά. Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, σημείωνε άνοδο 3,13%, αγγίζοντας τα 75,86 δολάρια το βαρέλι, στις 14:36 ώρα Γκρήνουιτς (16:36 ώρα Ελλάδος) αφού νωρίτερα εκτινάχθηκε στα 76,14 δολάρια. Το αμερικανικό WTI ενισχυόταν, την ίδια ώρα, κατά 3,41%, στα 72,21 δολάρια το βαρέλι

Οι traders και οι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανή διακοπή των ενεργειακών εξαγωγών εάν η βία στη Μέση Ανατολή διευρυνθεί, καθώς τονίζουν ότι οι ενεργειακές υποδομές σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου πιθανόν να διατρέχουν κίνδυνο.

«Το Ιράν κάθεται πάνω στην πιο στρατηγική ενεργειακή περιοχή του κόσμου, στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και στα σημεία διέλευσης», δήλωσε ο Bob McNally, ιδρυτής του Rapidan Energy Group και πρώην σύμβουλος του προέδρου George W Bush. «Επομένως, όταν το Ιράν εμπλέκεται σε έναν πόλεμο πληγμάτων με τους γείτονές του, πρέπει να ενσωματώσετε στην τιμή το ρίσκο της γεωπολιτικής αναστάτωσης, ειδικά όταν πρόκειται για το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να απαντήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν αφού η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη.

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ με εξαγωγές περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, προειδοποίησε την Τρίτη το Ισραήλ για πιο «καταστροφικές» επιθέσεις εάν απαντήσει στο χθεσινό μπαράζ πυραύλων.

«Αυτή η νέα κλιμάκωση είναι σοβαρή και δικαιολογεί το άλμα στην τιμή του πετρελαίου», δήλωσε στους Financial Times ο Bill Farren-Price, βετεράνος παρατηρητής της αγοράς πετρελαίου και ανώτερος ερευνητής στο Oxford Institute for Energy Studies. «Αλλά έχουμε βρεθεί στην κατάσταη αυτή και στο παρελθόν – η σύγκρουση πρέπει να δείξει σημάδια εξάπλωσης στον Κόλπο, αν πρόκειται να πυροδοτήσει ένα ευρύτερο και διαρκές ράλι των τιμών του πετρελαίου. Προς το παρόν δεν έχει», σημείωσε, εμφανιζόμενος καθησυχαστικός.