Εκλεισε το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τερματίζοντας την 142χρονη εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η γενέτειρα της ενέργειας από άνθρακα, και πλέον γίνεται η πρώτη μεγάλη οικονομία που την εγκαταλείπει

Ο τελευταίος σταθμός παραγωγής ενέργειας από άνθρακα της χώρας, στο Ratcliffe-on-Soar, ολοκλήρωσε τη λειτουργία του τη Δευτέρα. Είχε ανοίξει το 1967.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στις φιλοδοξίες της Βρετανίας να μειώσει τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή. Ο άνθρακας είναι το πιο βρώμικο ορυκτό καύσιμο, καθώς παράγει τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου όταν καίγεται. «Είναι μια πραγματικά αξιοσημείωτη μέρα, γιατί η Βρετανία, τελικά, έχτισε όλη της τη δύναμη πάνω στον άνθρακα, αυτή είναι η βιομηχανική επανάσταση», είπε ο λόρδος Ντέμπεν, που υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.

Ο πρώτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στον κόσμο, το εργοστάσιο Holborn Viaduct, κατασκευάστηκε το 1882 στο Λονδίνο από τον εφευρέτη Τόμας Εντισον, φέρνοντας φως στους δρόμους της πρωτεύουσας, σημειώνει το BBC.

Από εκείνο το σημείο και μέχρι το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ο άνθρακας παρείχε σχεδόν όλη την ηλεκτρική ενέργεια του Ηνωμένου Βασιλείου, τροφοδοτώντας σπίτια και επιχειρήσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο άνθρακας άρχισε να αντικαθίσταται από το φυσικό αέριο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά παρέμεινε ένα κρίσιμο μέρος του δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το 2012 παρήγαγε ακόμα το 39% του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας. Το 2008, το Ηνωμένο Βασίλειο θέσπισε τους πρώτους νομικά δεσμευτικούς του στόχους για το κλίμα και το 2015 η τότε υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αμπερ Ρουντ, ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματίσει τη χρήση ενέργειας από άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το 2010, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν μόλις το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024, αυτό είχε αυξηθεί πάνω από το 50%.

Μάλιστα, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν τόσο επιτυχής, ώστε η ημερομηνία-στόχος για τον τερματισμό της ενέργειας από άνθρακα μεταφέρθηκε ένα χρόνο νωρίτερα.

(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)