ΗΠΑ: Ο Τραμπ με την Ατζέντα του Προσελκύει τους Δωρητές Πετρελαιάδες του Τέξας

ΗΠΑ: Ο Τραμπ με την Ατζέντα του Προσελκύει τους Δωρητές Πετρελαιάδες του Τέξας
energia.gr
Πεμ, 3 Οκτωβρίου 2024 - 10:20

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαφήμισε την ατζέντα του υπέρ των ορυκτών καυσίμων και κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι συγκρατεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνάντησης στο Μίντλαντ του Τέξας, όπου «φλέρταρε» τους βαρόνους της βιομηχανίας με ...βαθιές τσέπες 

για μετρητά, όπως αναφέρουν οι FT. Σε έναν ιδιωτικό έρανο στην πετρελαϊκή πόλη του δυτικού Τέξας, όπου τα εισιτήρια κόστιζαν σχεδόν 1 εκατ. δολάρια το καθένα ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος είπε στους δωρητές ότι οι ΗΠΑ «δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται σε χειρότερη θέση όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια», σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ο Τραμπ επιτέθηκε στην απόφαση του Μπάιντεν να απελευθερώσει πετρέλαιο από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου της χώρας μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια νέα γραμμή επίθεσης των Ρεπουμπλικανών που απηχεί τα σχόλια του μεγιστάνα του σχιστόλιθου Χάρολντ Χαμ σε συνέντευξή του την Τρίτη στους Financial Times.

Η ομιλία του πρώην προέδρου προς τους δωρητές πετρελαίου έγινε καθώς διέσχισε το Τέξας την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα και να μειώσει το χάσμα συγκέντρωσης χρημάτων με την υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις, καθώς η αμφίρροπη κούρσα για τον Λευκό Οίκο εισέρχεται στον τελευταίο μήνα.

Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να καταστήσει τα ορυκτά καύσιμα κεντρικό θέμα της εκστρατείας του, καταφερόμενος εναντίον του «πολέμου του Μπάιντεν κατά της αμερικανικής ενέργειας», ακόμη και όταν η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχει σημειώσει ρεκόρ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβέρνησης.

Στην εκδήλωση για το γεύμα στο πολυτελές country club του Midland προήδρευσε ο Javaid Anwar, διευθύνων σύμβουλος της Midland Energy και ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς υποστηρικτές του Trump, και η σύζυγός του, Vicky, μαζί με τον Bubba Saulsbury του κατασκευαστικού ομίλου Saulsbury Industries και τον Doug Scharbauer, έναν άλλο εξέχοντα τοπικό πετρελαιά και κτηνοτρόφο.

Σύμφωνα με πρόσκληση που είδαν οι FT, οι πρόεδροι της εκδήλωσης πλήρωσαν 924.600 δολάρια ανά ζευγάρι, οι συμπρόεδροι 300.000 δολάρια ανά ζευγάρι και οι τακτικοί χορηγοί 25.000 δολάρια ανά ζευγάρι. Οι φωτογραφίες με τον πρώην πρόεδρο κόστιζαν 50.000 δολάρια η καθεμία.

Ο πρώην πρόεδρος έχει κερδίσει την εύνοια των αμερικανικών πετρελαϊκών στελεχών με τον όρκο του, αν εκλεγεί, να καταργήσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να «τρυπήσουν, μωρό μου, να τρυπήσουν»!

Ο Κερκ Έντουαρντς, στέλεχος πετρελαϊκών εταιρειών στη γειτονική Οδησσό, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση, δήλωσε ότι ήταν «μια θεαματική ημέρα» για την τοπική βιομηχανία.

«Είναι απλά καλό που θέλει να ακούσει από τους ψηφοφόρους που έχει εδώ έξω ποια είναι τα προβλήματα στον ορίζοντα και τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε το ενεργειακό μέλλον των ΗΠΑ», δήλωσε στους FT ο Edwards, προηγούμενος πρόεδρος της Ένωσης Πετρελαίου της Λεκάνης Περμίου.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει αποδειχθεί γόνιμο έδαφος για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, καθώς τα στελέχη της έξυπνα για τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν και που, όπως λένε, θα εμποδίσουν τις επενδύσεις.

Πολλοί στον τομέα ήταν αρχικά απρόθυμοι να υποστηρίξουν τον Τραμπ για μια δεύτερη θητεία, προτιμώντας πιο παραδοσιακούς Ρεπουμπλικανούς, όπως ο Νταγκ Μπέργκαμ, κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα, και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι.

Αρκετά εξέχοντα στελέχη προέτρεψαν ανεπιτυχώς τον κυβερνήτη της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκκιν να κατέβει εναντίον του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο κλάδος έχει έκτοτε συσπειρωθεί γύρω από τον Τραμπ.

Παρά την αλματώδη αύξηση της παραγωγής και τα τεράστια κέρδη των παραγωγών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, οι προσπάθειες του προέδρου να επιβραδύνει τις πωλήσεις μισθώσεων στον Κόλπο του Μεξικού και η παύση στις νέες άδειες για εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν απογοητεύσει τα στελέχη.

Οι χαρακτηρισμοί του Τραμπ για την κλιματική αλλαγή ως «απάτη» και το πρόγραμμα καθαρής ενέργειας του Μπάιντεν ως «απάτη» έχουν επίσης προσελκύσει την υποστήριξη ορισμένων ανθρώπων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Αλλά η υποστήριξη μεταξύ ορισμένων στελεχών είναι χλιαρή. «Θα τον ψηφίσω, αλλά δεν του δίνω ούτε ένα κόκκινο σεντ», δήλωσε ένα στέλεχος της Midland, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στο γεύμα και περιέγραψε τον εαυτό του ως “Ρεπουμπλικανό, Ρεπουμπλικάνο”.

«'Καταλαβαίνει' την πετρελαϊκή βιομηχανία επειδή του δίνουν πολλές προεκλογικές εισφορές», πρόσθεσε, αμφισβητώντας την κατανόηση του Τραμπ για τον κλάδο.

Ένα άλλο επιφανές στέλεχος του Τέξας εξέφρασε τη λύπη του για τον όρκο του προέδρου να αφήσει τις εταιρείες να «τρυπήσουν...» για να μειώσουν τις τιμές στην αντλία - μια υπόσχεση που θα αυξήσει το κόστος για τις εταιρείες, ενώ θα μειώσει τα κέρδη.