Μέση Ανατολή: Ποιους Ιρανικούς Στόχους Θα Χτυπήσει το Ισραήλ;

Μέση Ανατολή: Ποιους Ιρανικούς Στόχους Θα Χτυπήσει το Ισραήλ;
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Παρ, 4 Οκτωβρίου 2024 - 08:20

Μετά από εβδομάδες αγωνίας και με το παραδοσιακό σκηνικό στη Μέση Ανατολή να έχει ανατραπεί, το Ιράν εξαπέλυσε μία νέα επίθεση κατά του Ισραήλ. Η ιρανική επίθεση ήταν καθόλα αναμενόμενη, δεδομένου ότι το Ισραήλ κατάφερε να δολοφονήσει δύο κρίσιμους συμμάχους της Τεχεράνης, επιτυγχάνοντας παράλληλα να διαλύσει την ηγετική δομή της Χεζμπολάχ. Το ερώτημα πλέον επικεντρώνεται στην απάντηση του Τελ-Αβίβ, η οποία μπορεί να ξεφύγει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα

Όπως παρατηρούν αρκετοί αναλυτές, η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα θετική για την ισραηλινή ηγεσία. Αρχικά, κατάφερε να πλήξει δύο κρίσιμους αντιπάλους της, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, εξουδετερώνοντας την ικανότητά τους να οργανώσουν κάποια μαζική επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων. Η επιτυχία αυτή δεν είχε μόνο επιχειρησιακά αποτελέσματα, αλλά και διπλωματικά— η απώλεια δύο τόσο στενών συμμάχων του Ιράν, με τον έναν να δολοφονείται μέσα στην Τεχεράνη, υπονόμευσε το κύρος του ισλαμιστικού καθεστώτος, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο η ιρανική ηγεσία μπορεί να προστατέψει τους υποστηρικτές της.

Επιπροσθέτως, η τεταμένη πολιτική ισορροπία στις ΗΠΑ, με τις προεδρικές εκλογές να βρίσκονται ελάχιστες εβδομάδες μακριά, σημαίνει πως ο Πρόεδρος Μπάϊντεν δεν είναι διατεθειμένος να δυσαρεστήσει τα φιλο-ισραηλινά λόμπι και ένα μέρος των Εβραίων ψηφοφόρων προκειμένου να ελέγξει τις πιο επιθετικές τάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.

Με αυτά τα δεδομένα, το εύρος επιλογών του Ισραήλ για μία αντεπίθεση είναι αρκετά μεγάλο. Θεωρητικά, η αντίδραση του Τελ-Αβίβ μπορεί να κινείται από μία επίθεση ακριβείας κατά συγκεκριμένων στόχων που θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα ως μία μαζική επίθεση κατά κρίσιμων στόχων που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη στρατιωτική ή οικονομική ισχύ του Ιράν. Ως εκ τούτου, το ζήτημα είναι πλέον ποια είναι η διάθεση της ισραηλινής ηγεσίας.

Τόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του, έχουν δηλώσει εμφατικά πως θα τιμωρήσουν το Ιράν για τη νέα επίθεσή του. Οι επιχειρησιακές ικανότητες του Ισραήλ, ειδικά όπως έχουν αναδειχθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες της σύγκρουσης, είναι μάλλον πολύ πιο δυναμικές από αυτά που ήταν προηγουμένως γνωστά. Παράλληλα, οι αντίστοιχες δυνατότητες του Ιράν δεν είναι γνωστές, με αρκετούς δυτικούς αναλυτές να πιστεύουν πλέον ότι η Τεχεράνη είναι πολύ πιο αδύναμη συγκριτικά με τις παλιότερες εκτιμήσεις. Επομένως,ο αποφασιστικός παράγοντας είναι το κατά πόσο το Ισραήλ επιθυμεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να αναγκάσει το Ιράν να εμπλακεί ουσιαστικά.