Το πετρέλαιο παρέμεινε σταθερό - μετά το μεγαλύτερο άλμα της μίας ημέρας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο - καθώς οι φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να αποφασίσει να χτυπήσει ιρανικές εγκαταστάσεις αργού σε αντίποινα για ένα μπαράζ πυραύλων κράτησαν την αγορά σε αιχμή. Το Brent διαπραγματεύτηκε κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο κατά 5% την Πέμπτη

καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν εάν θα στηρίξουν πιθανές ισραηλινές επιθέσεις στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η κυβέρνηση ήταν ακόμη σε συνομιλίες με το Ισραήλ και πίστευε ότι δεν είχε ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Το West Texas Intermediate ήταν κοντά στα $74.

Το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε κατά σχεδόν 8% αυτήν την εβδομάδα, το μεγαλύτερο από τις αρχές του περασμένου έτους, καθώς η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ενίσχυσε την πιθανότητα να διακοπεί ο εφοδιασμός πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και το Ιράν, καθώς και οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης στον Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη έχουν αντιμετωπιστεί τον τελευταίο χρόνο, υποκινώντας τους φόβους για μια συνολική σύγκρουση που θα μπορούσε να παρασυρθεί σε άλλες χώρες.

«Υπάρχουν φόβοι ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει τις δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, ώστε να χτυπήσει το Ιράν όπου πονάει – την τσέπη του», δήλωσε ο Βισνού Βαράθαν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής για την Ασία στη Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. Αν και οι τιμές έχουν αυξηθεί, το πετρέλαιο πιθανότατα δεν έχει αποτιμήσει πλήρως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είπε.

Το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού το Ισραήλ ενίσχυσε την επίθεσή του κατά της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο. Η Ομάδα των Επτά εθνών κάλεσε τις χώρες της περιοχής «να ενεργήσουν υπεύθυνα και με αυτοσυγκράτηση».

Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού. Το Ιράν αντλεί περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας το τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Η Citigroup Inc. έχει υπολογίσει ότι ένα μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά. Εάν το Ισραήλ χτυπούσε μικρές υποδομές, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να αυξήσει τα διακυβεύματα στοχεύοντας ενεργειακές υποδομές σε γειτονικά κράτη ή οδούς ανεφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου στενού του Ορμούζ. Η Clearview Energy Partners είπε ότι μια διακοπή των ροών μέσω της στενής πλωτής οδού στο στόμιο του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να οδηγήσει το αργό 13 έως 28 δολάρια υψηλότερα το βαρέλι.

Ένα σημαντικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού, όπως πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα επιτόκια μετά την υποχώρηση του ρυθμού των κερδών των τιμών.

Οι αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω. Τα δικαιώματα αγοράς Brent, τα οποία επωφελούνται από την άνοδο των τιμών, ήταν στο μεγαλύτερο premium σε σχέση με το αντίθετο σε ένα χρόνο, από το κλείσιμο της Πέμπτης. Η σιωπηρή αστάθεια έχει επίσης εκτοξευθεί.

Πέρα από την κρίση, η συμμαχία του ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσε ένα σχέδιο για την έναρξη της αποκατάστασης ορισμένου κλειστού δυναμικού από τον Δεκέμβριο, ενώ η Λιβύη επανεκκινεί την παραγωγή μετά την χαλάρωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Υπάρχουν ενδείξεις στη φυσική αγορά ότι το σκηνικό παραμένει αδύναμο και δεν είναι σαφές εάν ένα σημαντικό κινεζικό πακέτο τόνωσης θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κατανάλωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο.