Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας προσέφυγε εναντίον ορισμένων μεγάλων ενεργειακών θυγατρικών της Shell, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας στις 2 Οκτωβρίου, απευθυνόταν σε οκτώ εταιρειών της Shell. Τα έγγραφα ανέφεραν ότι είχε προέλθει από την Gazprom Export, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, τις περιφερειακές αρχές στο νησί Σαχαλίν του Ειρηνικού, τη Sakhalin Energy και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας. Δεν δόθηκαν επιπλέον λεπτομέρειες, ενώ και η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Shell είχε πολλά έργα στη Ρωσία πριν την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η εταιρεία διέθετε μερίδιο σε μια μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί Σαχαλίνη του Ειρηνικού, σε κοινοπραξία με επικεφαλής την Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία παγίωσε τον έλεγχό της στο εργοστάσιο ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση και η Shell αποσύρθηκε εντελώς από τη Ρωσία. Αυτό σήμαινε ότι τερμάτισε τη συμμετοχή της με το εργοστάσιο της Σαχαλίνης, καθώς και άλλες δραστηριότητες, όπως οι επενδύσεις της στο έργο του αγωγού Nord Stream 2.