Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, η τελετή αναχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Κωνσταντινούπολη για τη Σομαλία, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ να επιβλέπουν την τελετή

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σκάφος θα φτάσει στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας στα τέλη Οκτωβρίου για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τρεις περιοχές όπου η Τουρκία έχει εξασφαλίσει σχετικές άδειες, όπως αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.

Το πλοίο θα πλεύσει μέσω της Μεσογείου στη Διώρυγα του Σουέζ και θα περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα. Συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού, καθώς και τα πλοία υποστήριξης Zaganos Pasa και Sancar Platform Support Ship καθώς και Ataman.

Το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες σε περιοχές στα ανοικτά της Σομαλίας. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει περίπου επτά μήνες και θα περιλαμβάνει τη συλλογή σεισμικών δεδομένων τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο, πρόσθεσε το υπουργείο. Αυτά τα δεδομένα θα αναλυθούν στην Άγκυρα για τον εντοπισμό πιθανών τοποθεσιών γεώτρησης.

«Το Oruc Reis θα διεξαγάγει τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες στην καθορισμένη περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ πριν. Αναμένουμε ότι η περιοχή όπου θα δράσει το Oruc Reis είναι μια περιοχή με ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου», σημείωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Τη Συμφωνία για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Σομαλίας είχαν υπογράψει στις 18 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σομαλίας, Αμπντιριζάκ Ομάρ Μοχάμεντ.

Βάσει της συμφωνίας, η Τουρκία θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε τρία μπλοκ, 5.000 τετ. χλμ. το καθένα. Δύο από τα οικόπεδα απέχουν περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή και το άλλο 100 χιλιόμετρα από την ακτή.