Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις ενεργειακές αγορές εξαιτίας της έντασης στη Μέση Ανατολή πλήττει τα ασιατικά διυλιστήρια, και ειδικά τους εισαγωγείς στην Κίνα. Δράττοντας την ευκαιρία της κρίσης, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις επίσημες τιμές της για τις εξαγωγές πετρελαίου, με την προοπτική ότι θα αντισταθμίσει τυχόν απώλειες από το Ιράν. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μοναδική, αλλά μάλλον αναδεικνύει την προσπάθεια των άλλων παραγωγών πετρελαίου στην περιοχή να “βγάλουν τα σπασμένα” των προηγούμενων μηνών

Όπως εξηγούν πολλοί αναλυτές, η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και η ορατή απειλή για τις ενεργειακές εξαγωγές της Τεχεράνης, προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία στους άλλους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. Με το πετρέλαιο να καταγράφει χαμηλές πτήσεις τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, οι πετρελαιοπαραγωγοί αναθάρρησαν με την πιθανότητα διακοπής των ιρανικών εξαγωγών.

Το Ιράν αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους εξαγωγείς καθώς η διπλωματική του απομόνωση και οι οικονομικές του δυσκολίες το αναγκάζουν να πουλά πετρέλαιο σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Ως εκ τούτου, το Ιράν με 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως είναι ένας από τους διαχρονικούς προμηθευτές των πελατών στην Ασία, όπου οι δυτικές κυρώσεις έχουν μικρότερη επιρροή.

Αναμενόμενα, ο φόβος των ασιατικών αγορών για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων βοηθά τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει τα κέρδη της. Αξιοποιώντας την ευκαιρία, η Aramcoπροχώρησε σε αυξήσεις πάνω από το αναμενόμενο, σημειώνοντας αύξηση 90 σεντς μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για τους πελάτες της στην Ασία. Πέρα από το κόστος του πετρελαίου, οι πελάτες στην Ασία επιβαρύνονται και με το αυξανόμενο κόστος των ναύλων λόγω του εντεινόμενου γεωπολιτικούς κινδύνου στην περιοχή.

 

Τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων στην αγορά της Σιγκαπούρης. Πηγή: Bloomberg.

Έτσι, οι εισαγωγείς στην Ασία, και ειδικά τα ιδιωτικά διυλιστήρια στην Κίνα, θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολύ ακριβότερα το πετρέλαιο τους επόμενους μήνες. Ήδη, η κρίση συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους της διύλισης, τα οποία είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν πρόσφατα.