ΗΠΑ: Οι Μεγάλες Πετρελαϊκές Είναι οι Νέοι Υποστηρικτές του Νόμου Μπάϊντεν για τη Μείωση του Πληθωρισμού

ΗΠΑ: Οι Μεγάλες Πετρελαϊκές Είναι οι Νέοι Υποστηρικτές του Νόμου Μπάϊντεν για τη Μείωση του Πληθωρισμού
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 8 Οκτωβρίου 2024 - 08:35

Η κλιματική και ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ αναδεικνύεται στο “μαύρο άλογο” της προεκλογικής εκστρατείας, με τους δύο υποψηφίους και τους υποστηρικτές τους να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. Η πιο πολυσυζητημένη πτυχή της ατζέντας είναι ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA)

η κομβική νομοθεσία της διακυβέρνησης Μπάϊντεν. 

Στο energia.gr έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με τον IRA, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα που έχει για τον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ. Τα οφέλη του IRA δεν περιορίζονται μόνο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων που δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, τη μεταφορά κρίσιμων γραμμών παραγωγής από το εξωτερικό προς την Αμερική, και τη δημιουργία παράλληλων αγορών όπως αυτή των πράσινων φοροαπαλλαγών.

Ωστόσο, αυτά τα πλεονεκτήματα δεν συγκινούν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο από την αρχή της δεύτερης θητείας του. Αυτή η δέσμευση του Τραμπ αναμενόμενα εγείρει ανησυχίες στους κλιματικούς ακτιβιστές και τους πράσινες επενδυτές. Παραδόξως, προκαλεί αμηχανία και σε αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο, καθώς οι πολιτείες τους έχουν επωφεληθεί από τις επενδύσεις που υλοποιούνται μέσω του IRA. Όμως, οι πιο απρόσμενοι υποστηρικτές του νόμου είναι άλλοι: τα πετρελαϊκά συμφέροντα.

Η στενή σχέση του Τραμπ με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι ευρέως γνωστή, με τις επιχειρήσεις αλλά και τα στελέχη τους να έχουν δωρίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του. Από την άλλη, ο Τραμπ δεν διστάζει να δηλώσει τον θαυμασμό του για τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, έχοντας μάλιστα και το γνωστό σύνθημα “drill, baby, drill”. Εντούτοις, ο IRA περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων που χρηματοδοτούν τις επενδύσεις των μεγάλων πετρελαϊκών, ειδικά για έργα δέσμευσης άνθρακα, υδρογόνο, και βιοκαύσιμα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι CEOs και οι λομπίστες των πετρελαϊκών επιχειρήσεων βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον Τραμπ και το επιτελείο του, προκειμένου να τον πείσουν να διατηρήσει τα κομμάτια του IRA που ευθυγραμμίζονται με τα σχέδιά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρηματοδότηση από τον IRAδεν αποτελεί απλώς κίνητρο, αλλά αναγκαιότητα για την υλοποίηση των νέων επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες.

Για παράδειγμα, η Occidental Petroleum κατασκευάζει μία μονάδα απευθείας δέσμευσης άνθρακα στο Τέξας, το κόστος της οποίας ξεπερνά τα 1,3 δις δολάρια.Οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα αποτελούν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τις πετρελαϊκές γιατί κάθε τόνος CO2 που συλλέγουνισούται με πραγματικές φοροαπαλλαγές. Παράλληλα, η δυνατότητα δέσμευσης άνθρακα σημαίνει πως οι εταιρείες υδρογονανθράκων μπορούν να συνεχίζουν να παράγουν ορυκτά καύσιμα ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε “πράσινο ξέπλυμα” των δράσεών τους.Αντίστοιχα, οι κολοσσοίChevron και Exxonσχεδιάζουν να επενδύσουν 30 δις δολάρια σε έργα που χρηματοδοτούνται από τον IRAμέσα στα επόμενα χρόνια.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τους αναλυτές να εκτιμούν πως το αποτέλεσμα θα κριθεί από μερικές χιλιάδες ψήφους σε συγκεκριμένες πολιτείες, το μέλλον του IRA μπορεί να αποδειχθεί στον αποφασιστικό παράγοντα για αρκετούς ψηφοφόρους. Τόσο για τους υποστηρικτές του, όσο και για τους επικριτές του, ο IRA αποτελεί πλέον την πιο σημαντική κληρονομιά της διακυβέρνησης Μπάϊντεν.