Τα διδάγματα της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, δήλωσε ο ο Fatih Birol, ο επικεφαλής Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, καθώς περισσότεροι από 60 ηγέτες από όλο τον κόσμο πρόκειται να φτάσουν στο Λονδίνο για συζητήσεις σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια. Ο Sir Keir Starmer, ο πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου, θα 

φιλοξενήσει αυτή την εβδομάδα την Ursula von der Leyen, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπουργούς από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ινδία, καθώς και τους επικεφαλής δεκάδων ενεργειακών εταιρειών, σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής για το πώς θα εξασφαλιστεί ανθεκτικός εφοδιασμός ενέργειας σε μια ασταθή παγκόσμια αγορά, όπως αναφέρουν οι FT.

Αναφερόμενος στην κρίση που προκλήθηκε από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς της Ευρώπης και τη βιασύνη για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ο Fatih Birol, δήλωσε ότι πιστεύει ότι «τα διδάγματα από την Ουκρανία δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως».

«Τρεις χρυσοί κανόνες»

Ο Birol, ο οποίος διοργάνωσε τη σύνοδο κορυφής από κοινού με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε ότι υπάρχουν «τρεις χρυσοί κανόνες» για την ενεργειακή ασφάλεια: διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών, αρκετή πολιτική προβλεψιμότητα που θα επιτρέψει στις εταιρείες να πραγματοποιήσουν τεράστιες μακροπρόθεσμες επενδύσεις και παγκόσμια συνεργασία.

Αντίθετα, η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, έχουν γίνει εκτεταμένες αλλαγές στις ενεργειακές επιδοτήσεις και τους κανονισμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, και ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να μειώσει, αντί να ενισχύσει, τη συνεργασία.

Ο Birol δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος προκάλεσε «αβεβαιότητα που θα επηρεάσει τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο για αρκετό καιρό ακόμη».

Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό πολλαπλασιάζονται, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, των ακραίων καιρικών συνθηκών, των επιθέσεων σε υποθαλάσσια καλώδια, των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και άλλων. «Υπάρχουν παραδοσιακοί κίνδυνοι και αναδυόμενοι κίνδυνοι και αυτοί πρέπει να είναι περισσότερο στη διεθνή συζήτηση», δήλωσε.

Ενεργειακή ασφάλεια

Ο Birol υπογράμμισε την ισορροπία μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι οποίες πρόσφατα άρχισαν να επικαλούνται την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια ως δικαιολογία για την εντατικοποίηση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, και από ειδικούς σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι Shell, BP, ExxonMobil, TotalEnergies, Eni και Equinor θα συμμετάσχουν, μαζί με τις εταιρείες αιολικής ενέργειας Ørsted και Vestas και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας EDF, Enel, Octopus και Iberdrola.

«Θα εξετάσουμε τους παραδοσιακούς κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας, όπως η απώλεια πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τους αναδυόμενους κινδύνους, όπως η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού και η απώλεια κρίσιμων ορυκτών», δήλωσε ο Birol.

Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ανατρέψει την απόφασή του να μην εκδώσει νέες άδειες έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, ο Birol δήλωσε ότι «εναπόκειται πλήρως στη βρετανική κυβέρνηση και τη βρετανική βιομηχανία να αποφασίσουν εάν πρόκειται για κερδοφόρα επένδυση και εάν θα βελτιώσει πραγματικά την ενεργειακή ασφάλεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Μια αξιοσημείωτη απουσία από τη σύνοδο κορυφής θα είναι η Κίνα. «Προσκαλέσαμε την Κίνα, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε να δεχτεί για ημερολογιακούς λόγους», δήλωσε ο Birol. «Μακάρι να ήταν όλοι στο τραπέζι, αλλά οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση αποτελούν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ΑΕΠ, κάτι που κατά την άποψή μου δεν είναι καθόλου κακό».

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr