ότι η συμμετοχή - αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων - είχε συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί μέρος της αυξανόμενης εστίασης του νορβηγικού ομίλου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Η Equinor έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και θα είναι υποστηρικτικός ιδιοκτήτης της Ørsted. Πρόκειται για μια αντικυκλική επένδυση σε έναν κορυφαίο κατασκευαστή και ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο λειτουργικών υπεράκτιων αιολικών περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε.
Η Ørsted είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία εξελίχθηκε από τη δανέζικη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία για να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων από τη Βόρεια Θάλασσα έως τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.
Όμως ο όμιλος, ο οποίος ελέγχεται από το δανικό κράτος μέσω ενός ποσοστού συμμετοχής 50,1%, έχει δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια λόγω μιας αποτυχημένης επέκτασης στις ΗΠΑ που οδήγησε σε μεγάλες απομειώσεις έργων και στην αναστολή του μερίσματός του τουλάχιστον μέχρι το 2025. Επίσης, ακύρωσε φέτος τα σχέδια για μια μονάδα παραγωγής πράσινων καυσίμων στη Σουηδία.
Οι μετοχές της Ørsted, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σχεδόν 70% από το ανώτατο επίπεδό τους το 2021, αυξήθηκαν κατά 6% έως το απόγευμα της Δευτέρας μετά την είδηση ότι η Equinor αναλαμβάνει μερίδιο 9,8%. Οι μετοχές της Equinor υποχώρησαν κατά 4 τοις εκατό.
Η μεγάλη νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσε ότι δεν έχει επί του παρόντος σχέδια να αυξήσει το μερίδιο περισσότερο από το 10%.
Ο Biraj Borkhataria, επικεφαλής της έρευνας για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση στην RBC, δήλωσε ότι η συμμετοχή δίνει στην Equinor πρόσβαση σε υπεράκτια αιολικά περιουσιακά στοιχεία «χωρίς τον κίνδυνο κατασκευής και παράδοσης, καθώς και στις αλυσίδες εφοδιασμού».
Πρόσθεσε: «Η Equinor έχει δείξει στο παρελθόν προθυμία να αγοράσει δημόσιους φορείς».
Η Ørsted διαθέτει σήμερα 10,4 γιγαβάτ δυναμικότητας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να φτάσει τα 38 γιγαβάτ μέχρι το 2030.
Η Opedal δήλωσε ότι ως «κανόνας του αντίχειρα» θα κόστιζε περίπου 4 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη 1GW σε σύγκριση με τα 2,5 δισ. δολάρια που πληρώνει για το μερίδιο της Ørsted.
«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια ελκυστική επένδυση, η οποία δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους μας», πρόσθεσε.
Η Equinor δήλωσε ότι «υποστηρίζει» τη διοίκηση και τη στρατηγική του δανέζικου ομίλου και δεν θα επιδιώξει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο.
«Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα σύνολο προκλήσεων, αλλά παραμένουμε βέβαιοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του τομέα και για τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Opedal.
Η Equinor δήλωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει το μέγεθος της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με άλλους ομίλους πετρελαίου και φυσικού αερίου που μειώνουν τις φιλοδοξίες τους στον τομέα.
Ο νορβηγικός όμιλος έχει δηλώσει ότι θέλει οι μισές ακαθάριστες επενδύσεις του το 2030 να είναι σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά έχει αντιμετωπίσει έντονες επικρίσεις από περιβαλλοντολόγους για αυτό που θεωρούν ως αργή πρόοδο και τις συνεχιζόμενες μεγάλες επενδύσεις του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η Equinor διαθέτει λιγότερη από 1GW σε δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο τέλος του 2023, αλλά προσπαθεί να φτάσει τα 12-16GW μέχρι το 2030, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2023.
Έχει επίσης αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στις ΗΠΑ, όπου το έργο της Empire Wind έχει επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος.