ΗΠΑ: Η Νομοθεσία Μπάϊντεν για τα Μικροτσίπς Δεν Αρκεί για να Προστατέψει την Αμερικανική Παραγωγή

ΗΠΑ: Η Νομοθεσία Μπάϊντεν για τα Μικροτσίπς Δεν Αρκεί για να Προστατέψει την Αμερικανική Παραγωγή
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2024 - 08:36

Πριν από λίγες εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάϊντεν μπλόκαρε την εξαγορά της US Steel από την ιαπωνική Nippon Steel, με τη δικαιολογία ότι υπονομεύει την εθνική ασφάλεια. Μολονότι αρκετοί αναλυτές θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση βασίστηκε περισσότερο σε πολιτικούς— δηλαδή προεκλογικούς— στόχους παρά σε γεωπολιτικούς 

η στάση του Λευκού Οίκου καταδείκνυε μία σαφή προσπάθεια για την προστασία της αμερικανικής παραγωγής εις βάρος της συνεργασίας με τους στενούς συμμάχους. Εντούτοις, αυτή το σκεπτικό φαίνεται να μην ισχύει σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, εκείνο των μικροτσιπς.

Η αμερικανική παραγωγή μικροτσιπς ενισχύθηκε σημαντικά χάρη από το πέρασμα του Νόμου για τα Τσιπς και την Επιστήμη που προώθησε η κυβέρνηση Μπάϊντεν. Ο νόμος απελευθέρωσε 280 δις σε χρηματοδοτήσεις για την ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής μικροτσιπς, ενός προϊόντος που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης και της γεωγραφικής υπερσυγκέντρωσης της παραγωγής, με την Ταϊβάν να αποτελεί την αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα στον κλάδο. Η πολιτική Μπάϊντεν έφερε νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ, με την ταϊβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing Company να ανοίγει μία νέα γραμμή παραγωγής μικροτσιπς στην Αριζόνα μέσα στο 2025. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάϊντεν προωθεί την εκπαίδευση των μαθητών στον τομέα των ημιαγωγών, προκειμένου να διαμορφώσει την επόμενη γενιά ερευνητών και εργαζομένων.

Ωστόσο, παρά την ενίσχυση του κλάδου, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται έτοιμες να τον θωρακίσουν. Σε αντίθεση με την παραγωγή χάλυβα και την προαναφερθείσα περίπτωση της Nippon Steel, η Ουάσιγκτον διατήρησε την προσέγγιση του friend-shoring— δηλαδή της ανάπτυξης εφοδιαστικών αλυσίδων σε συνεργασία με χώρες που είναι γεωπολιτικοί σύμμαχοι. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ σύναψαν συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κολοσσούς όπως η Microsoft να επενδύουν στη χώρα του Περσικού Κόλπου. Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι παραγωγοί μικροτσιπς TSMC και Samsung σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής στα ΗΑΕ.

Το πρόβλημα έγκειται στη γεωπολιτική θέση των ΗΑΕ. Μολονότι Ουάσιγκτον και Άμπου Ντάμπι θεωρούνται διαχρονικοί σύμμαχοι, είναι ευρέως γνωστό πως τα ΗΑΕ έχουν αναδειχθεί σε κόμβο σκιωδών δραστηριοτήτων, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει μία θέση στην “γκρι λίστα” για τους φορολογικούς παραδείσους. Πρόσφατες έρευνες έχουν φέρει στο φως το πώς Ιρανικά και Ρωσικά συμφέροντας προτιμούν τα ΗΑΕ ως έδρα για τα διεθνή δίκτυα μέσω των οποίων παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις. Πέραν αυτού, η Κίνα, ο βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ στο ζήτημα των μικροτσιπς, έχει αυξημένη παρουσία στο βασιλείο. Είναι, επομένως, γεωπολιτικά ριψοκίνδυνο το να εξάγεται η τεχνογνωσία των ΗΠΑ και των στενών συμμάχων τους προς τα ΗΑΕ.