Η Κίνα Yπερπροσφέρει Λίθιο για να Εξαλείψει τους Ανταγωνιστές της, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Η Κίνα Yπερπροσφέρει Λίθιο για να Εξαλείψει τους Ανταγωνιστές της, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
energia.gr
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2024 - 09:00

Οι Κινέζοι παραγωγοί λιθίου κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά με το κρίσιμο μέταλλο και προκαλούν «ληστρική» πτώση των τιμών, καθώς προσπαθούν να εξαλείψουν τα ανταγωνιστικά έργα, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, η οποία 

διαθέτει άφθονα αποθέματα λιθίου. Ο Jose Fernandez, υφυπουργός για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε σε ενημέρωση αργά τη Δευτέρα ότι η Κίνα παράγει πολύ περισσότερο λίθιο «από ό,τι χρειάζεται σήμερα ο κόσμος, μακράν».
«Αυτή είναι μια εσκεμμένη απάντηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε» με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού - το μεγαλύτερο επενδυτικό πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια στην ιστορία των ΗΠΑ, αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Φερνάντεζ, προσθέτοντας:

«Επιδίδονται σε ληστρικές τιμές... (μειώνουν) την τιμή μέχρι να εξαφανιστεί ο ανταγωνισμός. Αυτό είναι που συμβαίνει».

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής χημικών προϊόντων λιθίου, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε τεχνολογίες μπαταριών, μεταξύ άλλων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι τιμές του λιθίου έχουν μειωθεί περισσότερο από 80% τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω της υπερπαραγωγής από την Κίνα και της πτώσης της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών επηρεάζει και την Κίνα, καθώς έχει αναγκάσει κινεζικές εταιρείες, όπως ο γίγαντας των μπαταριών CATL, να αναστείλουν την παραγωγή σε ορισμένα ορυχεία.

Περικοπές θέσεων εργασίας
Η Ευρώπη στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές λιθίου και άλλων υλικών που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση από την Κίνα και άλλες χώρες.

Ο κ. Fernandez δήλωσε ότι η χαμηλή τιμή «περιορίζει την ικανότητά μας να διαφοροποιήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας σε ευρεία, παγκόσμια κλίμακα» και πλήττει επίσης χώρες όπως η Πορτογαλία που χρειάζονται επενδύσεις για την ανάπτυξη αυτών των βιομηχανιών.

Η πτώση των τιμών έχει αναγκάσει πολλούς παγκόσμιους παραγωγούς λιθίου να μειώσουν την παραγωγή και να περικόψουν θέσεις εργασίας.

Η Πορτογαλία, με περίπου 60.000 τόνους γνωστών αποθεμάτων, είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στην Ευρώπη, το οποίο παραδοσιακά εξορύσσεται για κεραμικά.

Μαζί με τη γειτονική Ισπανία, η χώρα θέλει να επωφεληθεί από τα τοπικά κοιτάσματα λιθίου, με στόχο να καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από την εξόρυξη και τη διύλιση έως την κατασκευή κυψελών και μπαταριών και την ανακύκλωση μπαταριών.

Αρκετές εταιρείες εξόρυξης στην Πορτογαλία αναζητούν χρηματοδότηση, πελάτες και προμηθευτές για να ξεκινήσουν έργα.

«Θέλουμε να τις βοηθήσουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε... οι εταιρείες εξόρυξης λιθίου, παντού, πρέπει να επιβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη φάση που δημιουργήθηκε από τις ληστρικές τιμές», δήλωσε ο Fernandez.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang χρησιμοποίησε τον Ιούνιο την ομιλία του σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταλιάν για να απαντήσει στις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ ότι οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται από αθέμιτες επιδοτήσεις και είναι έτοιμες να κατακλύσουν τις αγορές τους με φθηνές πράσινες τεχνολογίες.