Chevron: Συζητά την Πώληση Περιουσιακών Στοιχείων Φ. Αερίου του Τέξας στην Tokyo Gas έναντι $1 δισ.

Chevron: Συζητά την Πώληση Περιουσιακών Στοιχείων Φ. Αερίου του Τέξας στην Tokyo Gas έναντι $1 δισ.
energia.gr
Τετ, 9 Οκτωβρίου 2024 - 09:35

Η Chevron βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου του ανατολικού Τέξας στην Tokyo Gas, δήλωσαν τρία άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, καθώς η ιαπωνική εταιρεία κοινής ωφέλειας επιδιώκει να επεκτείνει την πρόσβασή της στα άφθονα αμερικανικά αποθέματα του καυσίμου.

Oπως αναφέρουν οι FT, οι εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο της Chevron στον σχιστόλιθο Haynesville, μια παραγωγική λεκάνη παραγωγής φυσικού αερίου που εκτείνεται μεταξύ του Τέξας και της Λουιζιάνα.

Τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν 72.000 στρέμματα κυρίως μη ανεπτυγμένης γης. Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσο φυσικό αέριο πιστεύεται ότι περιέχει η γη. Η συναλλαγή θα μπορούσε να αποτιμηθεί έως και 1 δισ. δολάρια, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Εάν ολοκληρωθεί, η συμφωνία θα ενισχύσει την εδραίωση της Tokyo Gas στις σχιστολιθικές περιοχές των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς επιδιώκει να εξασφαλίσει προμήθειες για την Ιαπωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Για τη Chevron, τον δεύτερο μεγαλύτερο δυτικό υπερμεγαλοεργολάβο, θα ήταν ένα ακόμη βήμα στο πρόγραμμα αποεπενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς επιδιώκει να κλείσει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία 53 δισ. δολαρίων για την Hess, τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της.

Η Chevron και η Tokyo Gas δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Άτομο που εμπλέκεται στη διαδικασία δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και ότι θα μπορούσε να προκύψει ανταγωνιστική προσφορά.

Η Tokyo Gas εδραίωσε τη θέση της στη λεκάνη Haynesville τον περασμένο Δεκέμβριο μέσω μιας συμφωνίας ύψους 2,7 δισ. δολαρίων για την Rockcliff Energy. Παράγει εκεί περίπου 1,3 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως, κοντά σε ένα σύμπλεγμα τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου - υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων - στον Κόλπο του Μεξικού.

Τον Φεβρουάριο, ο ιαπωνικός όμιλος συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 49% στην Arm Energy, έναν όμιλο εμπορίας και μάρκετινγκ στη Βόρεια Αμερική, και δεν έκρυψε την επιθυμία του για περαιτέρω επέκταση στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Ο Dan Pickering, επικεφαλής επενδύσεων στην Pickering Energy Partners, δήλωσε ότι η συναλλαγή «θα είχε απολύτως νόημα».

«Πρόκειται για μια συμπληρωματική εξαγορά για την Tokyo Gas, η οποία είναι ήδη ο τέταρτος παραγωγός στη λεκάνη και μια λογική εκποίηση ενός μη βασικού περιουσιακού στοιχείου από τη Chevron», δήλωσε.

Η Chevron επιδιώκει να ξεφορτωθεί μη βασικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 έως 15 δισ. δολαρίων έως το 2028, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη «βελτιστοποίηση του παγκόσμιου ενεργειακού της χαρτοφυλακίου», εστιάζοντας σε περιοχές με παραγωγή υψηλότερης απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης Permian και του Καζακστάν.

Είχε αναφέρει σε καταγγελία του Μαρτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι «αξιολογεί στρατηγικές ευκαιρίες» για τις εκτάσεις της Haynesville.

Τη Δευτέρα συμφώνησε μια συμφωνία ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για την πώληση μεριδίων σε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία πετρελαϊκής άμμου και σχιστόλιθου στην Canadian Natural Resources.