Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο -αφού σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στην προηγούμενη συνεδρίαση- καθώς η Κίνα ανακοίνωσε το Σάββατο ενημέρωση για τη δημοσιονομική πολιτική, με την αγορά να παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Βrent αυξήθηκε προς

τα 78 δολάρια το βαρέλι έπειτα από πτώση 4,6% την Τρίτη, και το WTI διαπραγματεύεται πάνω από τα 74 δολάρια. 

Οπως αναφέρει το Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών της Κίνας θα παρουσιάσει κινήσεις για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη της ανάπτυξης και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Το πετρέλαιο παρασύρθηκε από το ευρύτερο ξεπούλημα της αγοράς την Τρίτη, αφού ο κορυφαίος οικονομικός σχεδιαστής της Κίνας ολοκλήρωσε μια ενημέρωση χωρίς σημαντικά νέα κίνητρα. Η διολίσθηση των τιμών επισκίασε τη νευρικότητα σχετικά με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, ιδίως για ένα πιθανό χτύπημα από το Ισραήλ στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά από πυραυλικό μπαράζ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποθάρρυνε το Ισραήλ από το να στοχεύσει τις πετρελαιοπηγές της Τεχεράνης και το Ιράν συνέχισε να εξάγει αργό από τον κύριο τερματικό σταθμό του στο νησί Χαργκ. Παρόλα αυτά, οι αγορές παρέμειναν σε εγρήγορση, με τα δικαιώματα προαίρεσης να έχουν μια τάση προς τις αγορές - όπου οι αγοραστές επωφελούνται όταν οι τιμές αυξάνονται - και τη μεταβλητότητα να ανεβαίνει στα ύψη.

Το πετρέλαιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια διελκυστίνδα μεταξύ των θεμελιωδών στοιχείων που δείχνουν πλεόνασμα το 2025 και των γεωπολιτικών εντάσεων, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova Pte στη Σιγκαπούρη. Οι πτωτικοί αντίθετοι άνεμοι περιλαμβάνουν την αδύναμη κινεζική οικονομία και το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της προσφοράς, είπε η ίδια.

Την ίδια ώρα η Morgan Stanley αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ κατά 5 δολάρια στα 80 δολάρια το βαρέλι για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους λόγω του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου, αλλά προειδοποίησε για διεύρυνση του πλεονάσματος το 2025. Η ζήτηση είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν και η προσφορά ήταν ισχυρή, ανέφεραν αναλυτές, μεταξύ των οποίων ο Martijn Rats, σε σημείωμά τους.

Στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού επεκτάθηκαν κατά 11 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων - κατηγορία που περιλαμβάνει το ντίζελ - μειώθηκαν.